Yaşar’dan marinalara kalite araştırması

Prof.Dr.İge Pırnar- Yrd. Doç. Dr. Ferika Özer Sarı- Doç. Dr. Çağrı Bulut

Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan 6 büyük yat limanının (marina) hizmet kalitesi Yaşar Üniversitesi (YÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği ve İşletme Bölümleri tarafından araştırma konusu oldu. 19 ülkeden 246 yatçının katıldığı çalışmayla yat limanlarının kalite ölçümleri tamamlandı.  

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferika Özer Sarı tarafından hazırlanan, YÜ İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Çağrı Bulut ile YÜ Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar’ın katkılarıyla yürütülen araştırma Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Kemer’de bulunan toplam 6 büyük yat limanında gerçekleştirildi. Başta Türkiye olmak üzere İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika gibi ülkelerden toplam 246 yatçının katılımıyla yapılan saha çalışmasında marina işletmelerinde hizmet kalitesinin unsurlarını tespit etmek üzere çalıştıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Ferika Özer Sarı marina işletmelerine tavsiye niteliği taşıyan sonuçları şöyle değerlendirdi:

Hizmette başarı etkin rol

“Yapılan analizler sonucunda marina işletmelerine ilişkin hizmet kalite algısını doğrudan etkileyen faktörler ortaya çıktı. Bu faktörler arasında marinadaki teknoloji ve ekipmanlar, duş, wc sayısı ve temizlik, internet- TV bağlantı verimliliği, çalışanların giyimi ve temizliği gibi somut özellikler ile güvenilirlik, inanılırlık, hizmet vermedeki hız, müşteriyi anlamak ve iletişim yer aldı. İlginç bir başka bulgu ise marinanın somut özellikleri olarak sayılan faktörlerin yatçıların marina hizmetlerinden tatmin olmalarında ve aynı zamanda o marinaya tekrar gelmelerinde etkin rolü varken, o marinayı başkalarına tavsiye etme konusunda bir etkisinin görülmemiş olmasıdır.”

Prof.Dr.İge Pırnar- Yrd. Doç. Dr. Ferika Özer Sarı- Doç. Dr. Çağrı Bulut
Prof.Dr.İge Pırnar- Yrd. Doç. Dr. Ferika Özer Sarı- Doç. Dr. Çağrı Bulut

 

Kendi Türk, bayrağı ABD

Araştırmaya katılan Türk yatçıların sayısı 92 iken Türk bayraklı teknelerin sayısının yalnızca 49 olduğuna da dikkat çeken Sarı, pek çok Türk yatçının teknesinde halen ABD bayrağını tercih ettiğini söyledi. Sarı, “Aynı zamanda araştırmaya ABD’den yatçı katılmadığı halde ABD bayraklı yatların araştırmaya katılan tüm  yatların yüzde 13,5’ini oluşturduğu da göze çarpmaktadır. Bu farkın bir nedeni Türk uyruklu yatçılardan bazılarının yurtdışında yaşıyor olup teknelerinin yaşadıkları ülkenin bayrağını taşıması olmaktadır. Ancak altı çizilmesi gereken esas konu Türk yatçılara ait teknelerin çeşitli bürokratik ve finansal sebeplerden ötürü ABD bayrağı taşımasıdır” dedi.