Yaşar’dan kruvaziyer turizmine büyük destek

Yaşar’dan kruvaziyer turizmine  büyük destek
Deniz personeli Yaşar’da yetişecek

Kruvaziyer turizminde öncü İzmir’in artık yetişmiş deniz personeli olacak

Kruvaziyer turizmi potansiyeli ile Akdeniz’in gözdesi haline gelen İzmir’de kalifiye deniz personelini Yaşar Üniversitesi (YÜ) yetiştirecek. YÜ  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü bünyesinde gerçekleştirilecek dersler sektöre de önemli katkılar sağlayacak.


İzmir’de bu eğitim şart

2004 yılında 32 gemi seferi ile yalnızca 77 bin yolcuyu ağırlayan İzmir’de 2011 yılında 272 gemi seferi ile 504 bin yolcuya, 2012 yılının ilk 7 ayında ise 161 sefer ile şimdiden 264 bin yolcuya ulaşılması sektörde büyük sevinç yarattı. Ancak sektörde göz dolduran rakamlara ulaşılırken yetişmiş eleman ihtiyacı da ortaya çıktı. YÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar kente büyük bir ticaret hacmi kazandıran kruvaziyer turizminde yetişmiş eleman ihtiyacını göz önünde bulundurarak 2012-2013 bahar döneminde lisans öğrencilerine “kruvaziyer turizmi yönetimi” ve “uluslararası turizm pazarlaması” dersleri verileceğini açıkladı. Kruvaziyer turizminde Türkiye’nin üçüncü limanı ilan edilen İzmir’de böylesi bir eğitim hizmetinin şart olduğunu ifade eden Prof. Dr. Pırnar, “İzmir şu anda kruvaziyer turizminde Türkiye’nin en büyük limanları arasında yer alıyor ve gelen yolcu sayısında rakamlar her geçen yıl daha da artıyor.  Dolayısıyla Yaşar Üniversitesi bir kent üniversitesi olarak kentin çok büyük bir ihtiyacı olan kruvaziyer turizminde yetişmiş eleman ihtiyacını bir anlamda karşılamış olacak. Bu bağlamda lisans öğrencilerinin alabileceği seçmeli dersler ile hem gemilerde hem de tur şirketlerinde çalışabilecek kalifiye personel yetişecek. Program kapsamında kruvaziyer turizminin özellikleri, dünyadaki gelişmeler, otel departman yönetimi, ön büro işlemleri, pazarlama işlemleri, turistlerin satın alma davranış biçimleri, kruvaziyer turizmine yönelik kültürel yönetim gibi çeşitli konularda dersler verilecek. Dersler bu alanda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere büyük destek sağlayacak” dedi.

Staj yapma imkanı bulacaklar

Öğrencilerin aynı zamanda kruvaziyer turizmine hizmet veren seyahat acentelerinde staj yapma imkanı da bulacaklarını belirten İge Pırnar üniversitenin 2013 yılında öğrencilerin ve YÜ Turizm Topluluğu’nun katılımıyla ulusal kruvaziyer turizm kongresine ev sahipliği yapacağını söyledi.

no images were found