Yaşar’dan çevreye yeşil katkı

Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını göz önüne alan Yaşar Üniversitesi yeşil çevre bilincine katkı sağlamak için projeler geliştiriyor

Avrupa Komisyonu 7’inci Çerçeve Programı kapsamında gerçekleştirilecek 13 milyon 500 bin avroluk yenilenebilir enerji teknolojileri projelerine dahil olan Yaşar Üniversitesi öğrencilerini de bu konuda bilinçlendiriyor, öğrenciler derslerde yeşil evlilik fikri ile tanışıyor.

AVM’lerde enerji tasarrufu

2012-2013 akademik yılında açılan Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü kısa sürede büyük başarı göstererek Avrupa Komisyonu 7’inci Çerçeve Programı kapsamında gerçekleştirilecek uluslararası katılımlı iki projeye dahil oldu.

enerjj

7 milyon 500 bin avroluk ilk projede; özel tasarım güneş panelleriyle kaplanacak binalar kendi elektriğini kendi üretecek. Her iki projeyi  Enerij Sistemleri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Arif Hepbaşlı, Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. İlker Gürkan ve Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Emrah Bıyık ekip olarak yürütecek.

Her iki projeyi  Enerij Sistemleri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Arif Hepbaşlı, Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. İlker Gürkan ve Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Emrah Bıyık ekip olarak yürütecek
Her iki projeyi Enerij Sistemleri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Arif Hepbaşlı, Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. İlker Gürkan ve Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Emrah Bıyık ekip olarak yürütecek

Alışveriş merkezlerinde enerji tasarrufu sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek 6 milyon avroluk ikinci projede ise Yaşarlı akademisyenler yenilenebilir enerji kaynaklı ısı pompası tasarlayacaklar. Böylece yılda ortalama metre kare başına 80 kilowatt saatlik enerji harcayan alışveriş merkezlerinin enerji sarfiyatında yüzde 50 oranında tasarruf sağlanacak.

enerji

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif  Hepbaşlı yenilenebilir enerji konusunda dünyanın önde gelen araştırma merkezleri, şirketler ve üniversiteler ile aynı konsorsiyum içinde yer alan Türkiye’den tek kurum olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Arif  Hepbaşlı-Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Başkanı
Prof. Dr. Arif Hepbaşlı-Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Başkanı

Düğününüz yeşil olsun

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin “yeşil evlilik” uygulaması hakkında da bilgilendirildiğini belirten Prof. Dr. Arif  Hepbaşlı, “Yeşil evliliğin amacı düğüne gelen misafirlerin tükettiği çeşitli enerji giderlerini azaltarak, kişi başına düşen karbon ayak izini minumum seviyeye çekebilmek. Bunun için öğrencilere yeşil evlilik yapacak kişilerin misafirleri için otobüs kiralamaları, rötarsız uçak kullanmaları, sebze ağırlıklı menüleri kullanmaları, organik gelinlik-damatlık ve davetiyeleri tercih etmeleri gerektiğini anlatıyoruz. Düğüne gelen kişilerin harcadığı enerji ve karbon ayak izi kadar ağaç dikilmesini  öneriyoruz.  Örneğin, 200 kişinin katıldığı bir düğünde 20 kişi uçak, 40 kişi taksi kullanır; 30 kişi de otelde kalırsa yakıt, ısınma ve aydınlatma gibi giderler hesaplandığında ortaya 4.5 ton karbondioksit çıkıyor. Ortaya çıkan sera gazı etkisini yok etmek için ise 267 ağaç dikilmesi gerekiyor” dedi.