Yaşar Üniversitesi Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladı

Elçin Doruk, Ahmet Yiğitbaşı, Aylin Güney, Yılmaz Argüden, Çisem Arabacı, İdil Yiğitbaşı, Murat Barkan, Arıkan Açar

ABD’den Massachusetts Institute of Technology (MIT), Illinois State University, Avusturalya’dan University of Melborne gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinin imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (UN Global Compact) Yaşar Üniversitesi de imzaladı.

GLOBAL COMPACT LOGO

Yaşar Üniversitesi, barış ortamının korunması, kadının konumunun güçlendirilmesi, çevrenin korunması ve iklim değişikliği, insan hakları gibi küresel sorunlara çözüm üretmek amacını benimseyen Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (UN Global Compact) imzaladı. Dünyanın en büyük gönüllü kurumsal sorumluluk inisiyatifi Global Compact’in paydaşı olan Yaşar Üniversitesi böylece küresel ilkeleri benimsemenin yanı sıra İzmir’e çevre, ekonomi ve eğitim alanında katkı sağlayacak projeler geliştirecek.

ÇEVRE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRECEK

Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen imza törenine Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ve Yaşar Üniversitesi Genel Sekreteri Ender Duran katıldı. Yaşar Holding’in ardından üniversitenin de bu sözleşmenin imzacısı olmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, “ Yaşar Topluluğu olarak da 2007 yılında Global Compact’i imzalamıştık. Sözleşmenin iklim değişikliğine yönelik prensipleri doğrultusunda çevre alanındaki yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Örneğin 2020 yılına kadar birim ton üretim başına ortalama karbon emisyonumuzu yüzde 15 oranında azaltmayı hedefledik. Üniversitemizin de bu konudaki gereklilikleri yerine getireceğinden emin olabilirsiniz” dedi.

Elçin Doruk, Ahmet Yiğitbaşı, Aylin Güney, Yılmaz Argüden, Çisem Arabacı, İdil Yiğitbaşı, Murat Barkan, Arıkan Açar
Elçin Doruk, Ahmet Yiğitbaşı, Aylin Güney, Yılmaz Argüden, Çisem Arabacı, İdil Yiğitbaşı, Murat Barkan, Arıkan Açar

 

140 ÜLKEDEN KATILIMCIMIZ VAR

1999 yılında kurulan Global Compact’in bugün 140’a yakın ülkeden 12 bini aşkın imzacısıyla küresel sorunlara yönelik sorumlulukları gönüllülük prensibiyle yerine getirdiğini belirten Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, “Global Compact, 1999 yılında dünya daha yaşanabilir bir yer haline gelecekse bu yalnızca devletlerin sorumluluğunda gerçekleşmez felsefesiyle kuruldu. Günümüzde şirketlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve akademik dünyanın da sorumluluk üstlenmesi lazım. Sözleşmenin imzacıları yerine getirdikleri prensipleri halka açık olarak paylaştıkları için bu öğrenmeyi, yeniliği ve sürekli gelişmeyi de teşvik ediyor. Global Compact şu anda dünyanın en yaygın sürdürülebilirlik platformu. 140’a yakın ülkeden 8 bini şirketler olmak üzere 12 bin üyesi mevcut. Türkiye’den de 300’e aşkın kurum Global Compact imzacısı. Türkiye’nin en büyük ilk 20 şirketin 15 tanesi de imzacımız” dedi.

CEO’LARIMIZIN YÜZDE 12’Sİ KADIN

Global Compact’in prensipleri içerisinde yer alan kadının güçlendirilmesine de değinen Dr. Yılmaz Argüden şöyle devam etti:

“Türkiye’nin öncelikli kalkınma hedefleri arasında kadınların iş gücüne katılımını sağlamak da yer alıyor. Türkiye dünyanın 17’inci büyük ekonomisi. Ancak Birleşmiş Milletlerin raporuna göre kadın haklarının korunması konusunda 142 ülke arasında 132’inci sıradayız. Vatandaşlarımızın yüzde 50’sinden fazlası kadın ancak parlamentoda yüzde 14, yerel yönetimde yüzde 2, işverenlerde ise yüzde 8 oranında kadın mevcut. Fakat CEO’larımızın yüzde 12’si kadın. Buna göre OECD ülkeleri arasında ilk 3’teyiz. Kadınlar yönetim kurulu üyeliklerinde ise yüzde 20’lerde. Bu da bizim en önemli sorumumuz kadınlarımızı iş gücüne katabilmek olduğunu gösteriyor.”

GLOBAL COMPACT (2)

İmza töreninde konuşan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ise, “Dünyanın öz kaynakların çok hızlı tüketmeye başladık. Bunun karşısında dünya nüfusumuz da oldukça arttı. Gelecekte daha az şehri, daha fazla insanla paylaşmak zorunda kalacağız. Bu da bizi çeşitli sıkıntılara sürükleyecek gibi gözüküyor. Amacımız, daha yaşanabilir bir çevre, yolsuzluklardan uzak bir sosyal yaşam ve daha mutlu insanların olduğu bir toplum yaratmak” dedi.

HEM KÜRESEL HEM YEREL SORUNLARA KATKI SAĞLANACAK

Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yürütücülüğünde Global Compact’in paydaşı seçilen üniversitenin hangi temel amaçları benimseyeceğini anlatan Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arıkan Açar da “Üniversitemiz, Birleşmiş Milletler uluslararası ve yerel ağlarının parçası olmak, geniş paydaşlara ulaşmak, küresel sorunlara dair katkı vermek için çalışacak. İş dünyası ve akademi işbirliğinin gelişimine katkıda bulunmak, katılımcı yerel yönetimlerle kentleşmeye dair işbirliği hedefler arasında.” dedi.