Yaşar Üniversitesi akademisyenleri Ege’nin gururu oldu

Invalid Displayed Gallery

Türkiye’de makaleleri en çok atıf alan akademisyenler açıklandı, Yaşar Üniversitesi akademisyenleri listede ilk sıralarda yer aldı.

İspanya’nın en büyük araştırma merkezi Ulusal Araştırma Kurumu’na bağlı (National Research Council) Cybermetrics Lab Türkiye’deki akademisyenlerin bilimsel faaliyet performanslarını açıkladı. Türkiye’deki 2 bin akademisyenin yer aldığı listede Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı 13’üncü sırada, Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Taşgetiren de 73’üncü sırada yer aldı.

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı (sağda) ve Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Taşgetiren (solda)

AKADEMİK AYAK İZİMİZ NE KADAR DERİN?

Dünyanın tüm ülkelerinde yer alan araştırmacıların internet üzerindeki bilimsel faaliyetlerini inceleyen ve ölçen Cybermetrics Lab, Türkiye’de makaleleri en çok atıf alan ilk 2 bin akademisyeni de duyurdu. Listede 13’üncü sırada yer alan Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Türkiye’de de bilinen ‘karbon ayak izi’ ya da ‘su ayak izi’ gibi tanımlamaların ‘akademik ayak izi’ için de kullanılabileceğini söyledi. Hepbaşlı, “Bilim dünyasında, atıfların çok büyük önemi var. Atıf, yapılan bir çalışmanın başkaları tarafından kullanılıp, kaynak olarak gösterilmesi anlamına gelir. Cybermetrics Laboratuvarı da ‘Google Akademik Alıntıları’ referans alarak akademisyenler tarafından web üzerinde yayımlanan makalelerin hem yurtdışında hem de Türkiye’de ne kadar atıf aldığını hesaplamakta. Türkiye’de de yurtdışında olduğu gibi akademik bir başarı göstergesi olarak ‘akademik ayak izi’ tanımını kullanılmalı. Böylece akademik ayak izi yüksek olan bir bilim insanının, bilimsel çalışmalarının başkaları tarafından ne kadar kullanıldığını bilebiliriz” dedi.

Cybermetrics Lab’in 1997 yılından beri araştırmacıların çalışma kalitesini ve sayısını artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğüne değinen Prof. Dr. Fatih Taşgetiren de öğretim üyelerinin web sayfalarında yayımlanan çalışmalarının üniversitelerin performansı hakkında bilgi verebileceğini söyledi.

cybermatricslabint