Yaşar, nesli tükenen canlılara dikkat çekiyor

 

“Ege’nin Yaban Hayatı” Bu Belgeselde

 İzmir ve çevresi başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki doğal yaşam ve tehlike altındaki türler belgesele konu oldu

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Film Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur’un imza attığı “Ege’nin Yaban Hayatı” isimli belgesel bölgenin hayvan biyoçeşitliliğini izleyici ile buluştururken;  tehlike altındaki türlerin korunmalarını sağlamayı hedefliyor.  

İkinci belgesel çalışması

İzmir Doğal Yaşam Parkı ve Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan vahşi hayvanların bakıcıları ile kurduğu dostlukları konu alan “Sıkı ve Yaban Dostluklar” isimli belgeselinin ardından ikinci çalışmasını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur “Ege’nin Yaban Hayatı” ismini verdiği belgeselini tamamladı. Yaşadığımız kentin hemen dışında bazen de içinde bulunan yaban hayata ilişkin farkındalık yaratmak isteyen Ege’nin Yaban Hayatı’nda yılan, kertenkele türlerinden domuzlara kadar birçok hayvan belgeselin konusu oldu.

İzleyicisi ile buluşacak

Çekimleri Gediz Deltası, Yamanlar Dağı, Kuş Cenneti, Bafa Gölü, Datça, Dalaman, Denizli gibi Ege Bölgesi’nin birçok yerinde gerçekleştirilen belgesel hakkında bilgi veren Batur, “Kent alanları genişlerken küçücük bölgelerine sıkışıp kalan hayvanların ekolojik dengemizde büyük önemi var. Ancak biz yerleşim alanlarını genişlettikçe bu hayvanlar daha küçük alanlara çekiliyor ya da yaşamlarını kaybediyor. Birçok yaban hayvanla iç içe yaşamamıza karşın, bu hayvanları yeterince tanımıyoruz ve çoğu zaman onları öldürerek yok etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla zararsız olan bu hayvanlar birer birer yok olurken ekolojik dengeyi de bozuyoruz. Bu belgeselimizde İzmir ve çevresi başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki biyoçeşitliliğe dikkat çekmek amacıyla doğal hayattan kesitleri ekrana taşımayı, hayvanları tanıtmayı ve onları sevdirerek korunmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Belgesel çok yakında TRT Belgesel Kanalı’nda izleyici ile buluşacak” dedi.

Türkiye’deki durum

Türkiye’de yaklaşık olarak; 169 tür memeli, 465 tür kuş, 55 tür yılan, 65 kertenkele, 11 kaplumbağa, 17 kuyruksuz kurbağa, 17 semender olmak üzere toplam 165 adet sürüngen ve amfibi, 127 tatlı su balığı, 384 deniz balığı olmak üzere 1300ün aşkın omurgalı türün yaşadığı biliniyor. Türkiye bitki çeşitliliği açısından da oldukça zengin bir ülke. Şu an için 9 binin üzerinde bitki türü tespit edilmiş durumda.

no images were found