Üniversiteli ‘Siber Güvenlik Uzmanları’ geliyor

Üniversiteli ‘Siber Güvenlik Uzmanları’ geliyor

Siber saldırıların hızla artığı ülkemizde Türkiye’nin ilk siber güvenlik uzmanlarını Yaşar Üniversitesi (YÜ) yetiştirecek. 2012-2013 güz döneminde başlayacak yüksek lisans ve doktora programları sayesinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devlet kurumlarını, bankaları ve özel şirketleri tehdit eden saldırılara karşılık uzman kişiler yetişecek.

Bilgi ve iletişim sistemleri üzerinde gerçekleştirilen saldırılar olarak bilinen ve Türkiye’de de bakanlıklar ile kamu kurumlarının internet sitelerini tehdit ‘siber saldırılara’ karşılık harekete geçen YÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği programı çatısı altında siber güvenlik bilim dalını hizmete açtı. 2012-2013 güz dönemi itibariyle yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim başvurularını kabul edeceklerini duyuran YÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz Türkiye’de ilk kez uygulanacak program hakkında bilgi verdi.

SİBER SALDIRILARI ÖNLEYECEKLER

Benzer programların Amerika Birleşik Devletleri’nin saygın üniversitelerinde uygulandığını ifade eden Koltuksuz Türkiye’nin henüz bir güvenlik stratejisinin de bulunmadığının altını çizdi. Türkiye’de 30 milyonu aşkın internet kullanıcısı olmasına rağmen özelikle kamu ve askeri kurumlara yönelik  siber saldırıları göğüsleyebilir nitelikte uzman kişilerin olmadığını belirten Koltuksuz, “Dünyada olduğu gibi Türkiye’deki pek çok resmi ve gayri resmi kuruluşlara çok ciddi anlamda siber saldırılar gerçekleştiriliyor. Ancak ülkemizde güvenlik konusu ayrı bir bilim dalı olarak görülmediği için de bu konuda yetişmiş elemanlar bulunmuyor. Üniversitemiz bu önemli açığı kapatmak amacıyla açtığı yeni programlar sayesinde siber güvenlik konusunda uzman kişiler yetişmiş olacak. İngilizce olarak gerçekleştirilecek programlara bilgisayar, elektrik elektronik ve yazılım mühendisliklerinden mezun kişiler başvurabilecekler. Avrupa’da bile benzer programlar açılmadığı için yurtdışından da öğrenci kabulümüz olacak. Bu bölüm için de özel bir laboratuvar kurulacak. Bu konuda devlet kurumlarında ciddi bir istihdam sıkıntısı var. Ayrıca bu programlardan mezun olacak kişiler bankaların, büyük holdinglerin pek çoğunda güvenlik uzmanı olarak çalışabilecekler. Programlarda ise ileri bilgi güvenliği, bilgi savaşları ve numara teorisi gibi dersler yer alacak” dedi.

Kutu kutu kutu

SİBER SALDIRI NEDİR?

“Bilgi ve iletişim sistemleri üzerinde gerçekleştirilen saldırılar genel olarak siber saldırı olarak isimlendirilir. Siber saldırılarla bir bilgisayar kullanıcısının banka hesap bilgileri elde edilebileceği gibi bir ülkenin askeri ve politik sırlarına ulaşılması, finans merkezleri, elektrik santralleri, ulaştırma ve iletişim sistemleri ve hastanelerin çalışamaz hale getirilmesi de mümkündür.”

no images were found