Üniversiteli mucitler harikalar yaratıyor

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri bitirme projelerinde günlük yaşamda karşılaşılan problemlere hem akıllı hem çevreye duyarlı hem de düşük maliyetli çözümler sundular. Projeler sayesinde sokak lambalarını cep telefonuyla kontrol altına almak, bisiklete binerek elektrik üretmek de mümkün olacak. Eve giren hırsız ise akıllı telefon yardımıyla tespit edilebilecek.

YSR Elektrik - Elektronik (1)

DAİRESEL HAREKET İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ ve DEPOLANMASI

 1 SAAT BİSİKLETE BİN, TELEVİZYONU 5 SAAT ÜCRETSİZ İZLE

YSR Elektrik - Elektronik (2)

 Alpaslan Aslan-Mustafa Şahin (Bisiklet ile Elektrik Üretimi ve Depolanması Projesi)

“Artan dünya nüfusuyla birlikte her geçen gün enerjiye duyulan ihtiyaç da artmakta. Bu nedenle rüzgâr, güneş ve jeotermal gibi temiz enerji kaynaklarının kullanımı artış gösterdiği gibi başka alternatif enerji kaynaklarının yolları aranmakta. Bu projede de insan enerjisi alternatif kaynak olarak kullanıldı. Projede, bisiklet pedalını çevirerek insan enerjisini mekanik enerjiye dönüştürülmesi amaçlandı. Mekanik enerji bisikletin arka tekerleğine monte edilen küçük bir motor yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürüldü. Ortaya pedalın çevirim hızına bağlı olarak 10 kilometrelik bir yol kat edildiği zaman 14 Amperlik güç üreten bir bisiklet ortaya çıktı. Üretilen bu enerjiyle de 5 saat süreyle küçük ekran bir LCD ekran televizyonu izlemek mümkün.”

CEP TELEFONLARI ARTIK EVE HIRSIZ GİRİNCE DE ÇALACAK

 YSR Elektrik - Elektronik (3)

Kürşad Cengiz (Android Akıllı Ev Projesi)

“Yalnızca 100 liraya mal edilen proje, ev içinde yer alan ve elektrikle çalışan her cihazın akıllı telefon yardımıyla uzaktan kolayca kontrol edilebilmesini sağlamakta. Proje, eve ait elektrikli cihazların kablosuz biçimde kontrol edilebilmesini sağladığı gibi evde yokken herhangi bir hareket algılanması durumunda kullanıcıya haber gönderilmesini gibi avantaja da sahip. Yani cep telefonunuza gelen uyarı alarmıyla evinize hırsız girdiğini anlayabileceksiniz.”

AKILLI BALIK AĞI

 YSR Elektrik - Elektronik (4)

Cemal Türkmen- Doğan Ceyhun Erkekler (Balık Ağı Yırtık Algılayıcısı)

“Balık çiftliklerinde kullanılan balık ağları uzun bir süre kullanımdan ve çevresel koşullardan dolayı yıpranabilir ya da yırtılabilir. Bu yırtık ağların tespiti için dalgıçlar kullanılmaktadır. Ancak ağ kontrolleri bazı mevsimsel kötü koşullar sebebiyle zaman zaman zor olabilir. Bu yüzden proje kapsamında insan gücünden tasarruf etmek ve hata payını daha aza indirmek için bir yazılım geliştirdik. Yırtık balık ağlarını tespit etmek için de su altı robotu kullandık. Böylece dalgıçların kaçırabileceği ağ hatalarını su altı robotu ve yazılım senkronizasyonu ile algılayıp hata payını en aza indirmeyi sağladık.”

BİR TUŞLA YÖNETMEK MÜMKÜN

YSR Elektrik - Elektronik (5)

Büşra Çardak- Zeynep Ertekin (Sokak Lambalarının Otomatik Aydınlatılması)

 “Projemiz, ışığa duyarlı direnç kullanarak sokak lambalarının ışık şiddeti belirli bir seviyenin altına düştüğünde otomatik yanması, gün ışığında ise otomatik olarak sönmesi sağlayan bir kontrol devresidir. Telefon tuşlarının vereceği frekansla devreye giren sistem kullanıcıya uzaktan kontrol imkanı sunuyor. Projede ayrıca enerji tüketimini azaltmak, karbondioksit emisyonunu düşürmek, ışık şiddetinin azlığı nedeniyle görme bozukluğundan kaynaklanan araç ve yaya kazalarının önüne geçilmesi amaçlandı.