Üniversite- sanayi işbirliğine örnek olacak projeler

Mezun olmadan çözüm üretiyorlar

Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri mezuniyet projeleri kapsamında şirket ve kurumların gerçek hayatta karşılaştıkları sorunların çözümü için pek çoğu hayata geçecek projelere imza attılar. Üniversite ve sanayi işbirliğine örnek olacak projeler TÜBİTAK’tan da destek almayı başardı.

YSR Projeler (1)

Ege Bölgesi’ndeki ulusal ve uluslararası şirketlerde akademik ve şirket danışmanların da desteği ile geliştirilen projelerden bazıları şöyle:

HEM ÖDÜLLÜ HEM MALİ DESTEKLİ

OPET için günlük sevkiyat planlama projesi (Mert Acar, Ayşe İrem Altındağ, Esin Güler, Cihan Tutum)

YSR Projeler (4)

“Projede madeni yağ üreten OPET firmasının günlük tedarik ve sevkiyat planlama problemi ele alındı. Problemin çözümü için müşteri önceliklerini dikkate alan, müşteri sipariş gecikmelerini ve ulaştırma maliyetlerini minimize eden bir programlama modeli geliştirildi. TÜBİTAK’tan da mali destek gören projeyle çok daha hızlı bir sevkiyatla maliyetlerde azalma sağlandı. Proje ayrıca TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen Makine, Endüstri/Endüstri Sistemleri Mühendisliği Bölümleri Bitirme Projeleri Yarışması’nda kendi kategorisinde 1’incilik ödülüne layık görüldü.”

DÜNYA DEVİ İÇİN PROJE GELİŞTİRDİLER

Cummins için yeni stok sistemi (Gözde Aral, Bengisu Gültekin, Serran Çelebi, İlke Aktaş)

YSR Projeler (5)

“Motorlar için filtreleme sistemleri üreten ve dünya çapında yüzde 38’lik bir pazar payına sahip Cummins firmasının İzmir’de bulunan fabrikası için hammadde stok yönetim sistemi yeniden tasarlandı. İzmir’de Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) faaliyet gösteren fabrikanın maliyetlerini azaltmayı hedefleyen projede ne kadar süreyle sipariş alımı gerçekleşmesi gerektiğine dair bir sistem kuruldu.”

İZBAN YOLCULARI ARTIK DAHA AZ BEKLEYECEK

YSR Projeler (2)

İZBAN için yeni çizelgelerin yapılması (Can Erdem Arıcan, Doğukan Binbir, Hanifi Özmenlikan, Abdüllatif Kurttay)

“Türkiye’nin en yoğun olarak kullanılan banliyö hattı İZBAN için geliştirilen projede yolcuların bekleme oranlarının düşürülmesi amaçlandı. TCDD’nin de kullandığı hatta alternatif çözümler belirlendi. Yolcuların en az ve en çok aktarma yaptığı istasyonların dikkate alındığı çalışmada hangi güzergah aralarında ring seferlerinin artırılması gerektiği de hesaplandı. Çalışma sonunda vagon sayılarını da artırarak yolcuların bekleme oranlarında yüzde 30 oranında azalma sağlandı. “

FABRİKALARA VERİMLİLİK KAZANDIRACAK

YSR Projeler (3)

Ege Tarımsal Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş için tesis yeri belirleme (Merve Döleneken, Can Çağrı Yeniçeri, Açelya Bozalan, Burcu Hancı)

“Projede, biri Gömeç bir diğeri de Torbalı’da bulunan 2 fabrikaya sahip Ege Tarımsal Enerji A.Ş’nin üretim faaliyetlerinin artmasına olanak sağlayacak yeni bir mekan seçimi gerçekleştirildi. Bunun için işçi maliyetleri, teşvik oranları, hammadde sağlayıcıları gibi kriterler ele alındı. Çalışma sonunda maksimum verimliliği sağlamak için yeni bir fabrika kurulması yerine Gömeç’teki fabrikanın alan genişletilmesine karar verildi.”