Üniversite öğrencisinden örnek proje

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi Pınar Turan,  sosyal sorumluluk proje kapsamında öğrenme güçlüğü çeken çocuklara internet ve bilgisayar kullanımını öğretiyor, matematik ve okuma dersleri veriyor.

Derslerinden kalan zamanını engellilere adıyor

Okuldaki ders saatlerinin ardından İzmir Bornova’daki Nefes Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne giderek haftanın iki günü çocuklara eğitim veren Pınar Turan, yaşları 5 ile 15 arasında değişen 30 çocuğa günlük yaşamlarında kullanabilecekleri bilgilerle hayata hazırlıyor.    

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız temel bilgileri çocuklara öğrettiğini belirten Pınar Turan,’’ Özgül öğrenme güçlüğü yaşayan bir çocuk, zekası normal olmasına rağmen, dinleme, düşünme, anlama, okuma- yazma ve matematik becerilerinde yaşıtlarına oranla düşük başarı gösteriyor.  10 yaşında ki bir çocuk 10’a kadar saymayı bilemeyebiliyor.  Haftanın iki günü okuldaki derslerimin ardından engelli çocuklara bilgisayar oyunları ile harfleri, sayıları, okumayı öğretiyorum. Çocuklar bu özel eğitimle hem oynuyor, hem de öğreniyor .’’ dedi.

Sayıları, okumayı ve interneti öğrendiler

Özgül öğrenme güçlüğü sorunu yaşayan çocukların en azından günlük yaşamlarını kolaylaştırabilecekleri kadar matematik ve Türkçeyi öğrenmelerinin gerektiğini ifade Pınar Turan,’’  Türkiye’de özgül öğrenme güçlüğü çeken insanların sayısının az olmadığını gördüm. Daha erken yaşlarda seviyelerine uygun şekilde eğitim verildiği zaman kendi yaşıtlarının sahip oldukları bilgi birikim farkını daha aza indirmenin mümkün olduğunu öğrendiğimde sorumluluk projesi kapsamında çalışmalarıma başlamak istedim.  Hocalarımın da desteği ile projeyi hayata koydum’’ şeklinde konuştu. Proje kapsamındaki özgül öğrenme güçlüğü bulunan öğrenciler, basit düzeyde bilgisayarı algılayıp, bilgisayar kullanmayı öğrendiklerini ifade eden Turan, ’” Engelli çocuklar eğitim CD’leri ile matematiği ve Türkçeyi görsel olarak algılayıp basit işlemler yapıp öğrenmeye başladılar. Ayrıca, web ortamında nasıl araştırma yapılabileceğini öğrenip, internet sayfalarını ziyaret edebiliyorlar’’ dedi.

 

Kendime güvenim geldi

Çocuk yaşta geçirdiği rahatsızlık sonucu bedensel engelli olan 35 yaşındaki Muammer Güçlü, her gün gittiği eğitim ve rehabilitasyon merkezinde Yaşar Üniversitesi öğrencisi Pınar Turan’ın çocuklara verdiği eğitimle bilgisayar kullanmayı öğrendi. Muammer Güçlü,’’ İş bulamamaktan dolayı sıkıntılı günler yaşıyorum. Nereye başvursam benden bilgisayar bilgisi istiyorlardı. Pes etmiştim. Her gün gittiğim eğitim ve rehabilitasyon merkezinde Pınar Turan’ın çocuklara eğitim verdiğini ve çocukların başarılı olduğunu gördüm. Kendisi bana yardımcı olabileceğini söyledi. Bilgisayar öğrenmeye başladım ve kendime güvenim geldi. Önümüzdeki yıl özürlü memur seçme sınavına girmek istiyorum’’ şeklinde konuştu.

no images were found