Türkiye’nin ekonomisi tartışıldı

 

Yaşar Üniversitesi ve Bornova Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin temellerinin atıldığı İzmir İktisat Kongresi’nin 90’ıncı yılına özel konferans düzenledi.   

Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirilen “İzmir İktisat Kongresi’nin 90. Yılında 21. Yüzyılın Kalkınma Stratejilerini Tasarlamak” konulu konferansın açılışına CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr.Oğuz Oyan, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Aybars ve çok sayıda akademisyen katıldı.

iktisat

Doksan yıl önce İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi üzerindeki etkilerinin ve gelecek kalkınma stratejilerinin ele alındığı konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Murat Barkan, “Yine aynı güzel şehirde, Türkiye’nin ekonomik geleceğinin konuşulduğu 90 yıl önceki aynı tarihte birlikteyiz. Bundan ötürü büyük kıvanç duyuyoruz. Türkiye birçok açıdan yenilikleri yaşıyor. Bu yenilikler içinde iktisadi alanda da büyük gelişmeler söz konusu. Düzenlediğimiz bu konferans ile Türkiye’nin iktisadi geleceğine biz de katkı koymak istedik” dedi.

 

Prof.Dr.Murat Barkan- Yaşar Üniversitesi Rektörü
Prof.Dr.Murat Barkan- Yaşar Üniversitesi Rektörü

Yıkımlar bu kongre ile aşıldı

“İzmir İktisat Kongresi’nin 90. Yılında 21. Yüzyılın Kalkınma Stratejilerini Tasarlamak” konulu konferanstan çıkacak sonuçların İzmir ve Türkiye’ye katkı sağlayacağını belirten Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da şunları söyledi:

“Türkiye tarihi için oldukça anlamlı bir gün. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bağımsızlık savaşı verdiği Kurtuluş Savaşı’mızın hemen akabinde düzenlenen İzmir İktisat Kongresi ulusal kaynaklarımızın verimli kullanılması adına çok önemli bir kongredir. Osmanlı’dan gelen yıkımlar ve bağımsızlığımıza leke veren birçok konu bu kongrenin ardından çözüme ulaşmıştır. Bu konferanstan çıkacak sonuçların ilimize ve ülkemize iyilikler getirmesini diliyorum.”

Prof.Dr.Kamil Okyay Sındır- Bornova Belediye Başkanı
Prof.Dr.Kamil Okyay Sındır- Bornova Belediye Başkanı

Uygar dünyanın neresindeyiz

“Cumhuriyet Ekonomisinin Başlangıcı” konulu bir konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Ergün Aybars ise 21’inci yüzyılda Türkiye’nin teknolojide, bilimde, ekonomide ve sanatta uygar dünyanın hangi düzeyinde olduğunun tartışılması gerektiğini söyledi.  İzmir İktisat Kongresi’nin önemine değinen Aybars, o dönemin tüm sosyal katmanlarından kişilerin İzmir’de bir araya gelerek kongreyi gerçekleştirdiğini belirtti. Aybars, sözlerine şöyle devam etti:

“İzmir İktisat Kongresi’nden alınan kararlar Türk kamuoyu ve dünyaya verdiği mesajlarla bir milli kongre özelliğini taşıyordu. Yabancı sermayeye kapalı olmadığımızı, ancak yabancı sermayenin milli menfaatlere uygun olması gerektiği mesajı verildi. Türk devrimi yukarıdan aşağıya yapılandırma modeliyle gerçekleştirilmiştir, yani, bu devrim bir sınıflandırma değil, aydınlanma modelidir.”

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Serdar Şahinkaya, 90 yıl önce gerçekleştirilen kongrede ele alınanların o dönemin ekonomik temelini ve karma iktisadi sistemini anlattığını belirterek, şöyle konuştu:

“ Kongrede, hangi grubun ne istediğini, ekonomik alanda neler verilebileceğini ortaya çıkardılar, esaslar doğrultusunda halkı da memnun edecek kararlar alınmıştı. Alınan toplam 291 kararla kongrede Türkiye’nin ekonomi programı netleşmişti. Sonuç olarak kongre, Türkiye’nin önündeki sorunların resmini ortaya koymuştur.”

iktisat (3)

Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin yer aldığı halka açık konferansta oturum başkanı ve konuşmacı olarak şu isimler katıldı:

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç, Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Aybars, Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Ankara Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi Dr. Serdar Şahinkaya, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Aydoğuş, Sabancı Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi Dr. Hasan Ersel, Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Boratav ve ODTÜ Tarih Bölümü’nden İlter Ertuğrul.