Türkiye’den Portekiz’e gastronomi yolculuğu

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün ev sahipliğinde ‘Türkiye’den Portekiz’e Gastronomi Yolculuğu’ etkinliği gerçekleştirildi. Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Yiğitbaşı, Ankara Portekiz Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Tiago Paixao, fahri konsoloslar ve Portekiz vatandaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Portekiz ve Türk mutfağından ilgi çeken lezzetler sunuldu. Portekiz’de uzun yıllar mutfak şefi olarak görev yapan Fikret Özdemir, Türk mutfağının ancak özünden kopmayarak dünya markası haline gelebileceğine dikkat çekti.

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ev sahipliği ve Yabancı Diller Yüksekokulu organizasyonuyla uygulama mutfağında gerçekleştirilen etkinlikte, Portekiz ve Türk kültürünün benzer yönlerine dikkat çekildi. İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin, ekonomik ve politik ilişkilerin geliştirilmesinde büyük önem taşıdığını vurgulayan Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Yiğitbaşı, “Üniversitemiz, Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen ‘Portekiz Sinema Günlerine’ ev sahipliği yaptı. Ayrıca yine üniversitemiz tarafından düzenlenen Contact Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali’nde de Portekiz Lizbon Tiyatro ve Sinema Okulu ağırladık. Gastronomi de uluslararası ilişkilerin gelişiminde büyük bir değer yaratıyor. Kültürlerarası ilişkilerimizi güçlendirmek adına bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmak mutluluk verici” dedi. 

Fotoğraftakiler: (Soldan)Doç.Dr.Seda Genç-Dr.Mehmet Aktaş-Ahmet Yiğitbaşı- Tiago Paixao-Prof.Dr.Cemali Dinçer

İZMİR VE PORTEKİZ BENZERLİĞİ

Ankara Portekiz Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Tiago Paixao de İzmir ve Portekiz arasındaki kültürel benzerliklere dikkat çekti. Tiago Paixao, “Portekiz ve Türk halkı arasında pek çok benzerlikler bulunuyor. Ama İzmir ile Portekiz arasındaki benzerlikler çok daha büyük. En başta yaşam tarzlarımız..Türkiye ve Portekiz gibi turist sayısının fazla olduğu ülkelerde gastronomi turizminin önemi büyük. Gastronomi, kültürün büyük ve önemli bir parçası. En az dil gibi gastronomi de o ülkenin kimliği niteliğinde” diye konuştu.  

Portekiz’de uzun yıllar mutfak şefi olarak görev yapan Fikret Özdemir, Türk mutfağının ancak özünden kopmayarak dünya markası haline gelebileceğine dikkat çekti.

Gastronominin günümüzde popüler ve önemli bir disiplin haline geldiğini belirten Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer de bunun sürdürülebilir ekonomiye katkılarına değindi.

TARHANA VE CAPPUCINO’YU BİRLEŞTİRDİ

Etkinlikte, Almanya, Fransa, İsviçre ve Portekiz’in ardından kariyerine Türkiye’de devam eden Şef Fikret Özdemir tarafından hazırlanan Maraş ve Portekiz’e ait lezzetler sunuldu. Şefin, tarhana ve cappucino karışımı içeceği konuklar tarafından büyük ilgi gördü. ‘Kahramanmaraş’tan Lizbon’a Lezzet ve Kültür Yolculuğu’ isimli yemek kitabına da imza atan Şef Özdemir, Türkiye’nin yemekte markalaşma konusunda yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Özdemir, “Portekiz’de çok uzun yıllar yaşadım ve çalıştım. Portekiz’i kendi evim gibi seviyorum. Portekiz de bizim gibi aromayı çok seven ve Akdeniz mutfağının bir parçası gibi yaşayan bir mutfağa sahip. Yemek kitabımda da her iki ülkenin lezzetlerinden tarifler Türkçe ve Portekizce olarak yer alıyor. Dünyada adımızdan söz edilmesini istiyorsak üzerinde hakim olduğumuz yemekleri yapmalıyız. Özümüze dönmemiz şart. Yani fast food tarzı gıdalar bize ait değil. Dünya, Türk mutfağını sadece dönerden ibaret sanmamalı. Örneğin, tarhana da, yaprak sarması da mezelerimiz de bilinmeli” dedi.

Şef Fikret Özdemir’in, tarhana ve cappucino karıştırarak hazırladığı içecek ilgi gördü.

Etkinlikte ayrıca Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, Ege mutfağı hakkında bilgiler sundu. Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Paula Cristina Neves Fiadeiro ve öğrencileri de Portekiz lezzetleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Etkinliğe, Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Yiğitbaşı, Ankara Portekiz Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Tiago Paixao, Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer’in yanı sıra Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Dr. Mehmet Aktaş, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu, Fransa İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, Eski Milletvekili ve Kosova İzmir Fahri Konsolosu Muharrem Toprak, Fas İzmir Fahri Konsolosu Fatih Çakmakoğlu katıldı.