Türkiye’de her üç öğrenciden biri siber zorbalığa uğruyor

 

TÜRKİYE’DE HER ÜÇ ÖĞRENCİDEN BİRİ SİBER ZORBALIĞA UĞRUYOR…

UZMANLAR UYARIYOR ”ÇOCUKLARINIZI KORUYUN”

İzmir’in öğrencileri siber zorbalıktan korunacak… Yaşar Üniversitesi’nde 350’ye yakın bilgisayar öğretmenine güvenli internet eğitimi başladı…

Uzmanlardan tavsiye ”Gerçek hayatınıza ne iseniz sanal ortamda da aynı olun, yoksa büyük zarar görürsünüz…

Her 3 öğrenciden birinin siber zorbalığa uğradığı Türkiye’de Yaşar Üniversitesi İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile örnek bir çalışmaya imza attı. Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirilen “Siber Uzayda Güvenlik ve Savunma”  semineri ile 350’ye yakın bilgisayar öğretmenine güvenli internet kullanımı üzerine eğitim verildi. Eğitimlerle binlerce İzmirli öğrencinin de internetteki küçük düşürücü saldırı anlamına gelen siber zorbalıktan korunması hedefleniyor.

YASAR-Siber
Okul sitelerini koruyacaklar

İzmir İnternet Haftası etkinlikleri çerçevesinde Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz tarafından gerçekleştirilen seminere bilişim teknolojileri öğretmenleri  ve okul yöneticileri katıldı. Halk arasında sanal alem olarak bilinen siber uzayda güvenlik farkındalığını oluşturmak amacıyla düzenlenen seminer hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz katılımcılara internet kullanıcılarının yaşadığı olası riskler ve savunma yolları hakkında bilgi verdiklerini söyledi. Koltuksuz, “Günümüzde başta bilgisayar olmak üzere iletişim teknolojilerini kullanan kişileri bekleyen pek çok tehlike mevcut. Bu seminerde kullanıcıların internet ortamında başlarına gelebilecek bir problemi simule ederek çözüm olarak neler yapmaları gerektiğini gösterdik. Artık öğretmenlerimiz bilgisayar korsanları tarafından mağdur edildiklerinde neler yapılması gerektiğini bilecekler. Aslında yeni nesli eğitebilmek için önce öğretmenlerimizi eğitiyoruz. Sonuç olarak bu eğitimlerden faydalanan öğretmenlerimiz de öğrencilerini bu konuda hem bilgilendirip hem de eğitim verebilecekler. Ayrıca okullarının internet site güvenliğini de sağlamış olacaklar.” şeklinde bilgi verdi.

YASAR-Siber
Çocuklarımızı korumalıyız

İl Bilişim Teknolojileri Koordinatörü Hülya Mahmutoğlu ile İzmir İnternet Haftası ekibinde görevli bilgisayar öğretmeni Olcay Büyükçapar ise etkinliğin siber zorbalığın önüne geçmede büyük önem taşıdığını ifade ettiler. Siber zorbalık ile karşılaşan bir çocuk veya gencin hüzün, öfke hatta kişilik değişimi gibi problemlerle karşılaşabileceğini belirten Olcay Büyükçapar, “Bu yıl internet haftası kutlamaları çerçevesinde siber zorbalık konusuna değindik. Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz bu seminerle de olası tehlikelere karşı öğretmenlerimizi bilgilendirerek binlerce öğrencilere ulaşmayı hedefledik. Gençlerimiz ve özellikle çocuklarımız interneti bilinçli kullanmadıkları için başlarına kötü olaylar gelebiliyor. Ama artık öğretmenleri sayesinde güvenli şifre temininden şifre çalınmasına kadar pek çok konuda bilgi sahibi olacaklar.    Seminerde ayrıca Fatih Projesi kapsamında dağıtılan tabletlerle ilgili de bilgi verildi” dedi.

 

Siber zorbalık nedir

Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kişileri sürekli rahatsız etme, alay etme, küçük düşürücü sözlerle kişilerin hayatını zorlaştırma, fotoğraflarını izinsiz kullanma, sahte isimle sosyal paylaşım sitelerine üye olma, kişiler hakkında dedikodu yayma gibi pek çok yolla gerçekleştirilen ve sosyal iletişimi zorlaştıran zorbalık türüne siber zorbalık denir.

Siber zorbalıktan korunma yolları

–         Zorbalık içeren mesajları okumayın, beğenmeyin, başkalarıyla paylaşmayın.

–         Yazdıklarınızın karşı tarafı incitebileceğini, depresyona sokabileceğini düşünün.

–         Kişilerin yüzüne söyleyemediklerinizi sanal ortamda da söylemeyin.

–         Siber zorbalığın bir suç olduğunu, şikayet halinde ceza alabileceğinizi unutmayın.

–         Gerçek hayatta nasıl davranıyorsanız, sanal ortamda da öyle davranın.

Siber zorbalık ihbar hattı

[email protected]