Türk Lirası’na ilginç dikey tasarım

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlilerinden Orhan Okay, tez konusu olarak Türk kağıt paralarını yeniden tasarladı. Alışılmışın dışında dikey tasarımlara sahip Türk Lirası banknotları ilginç görünüme sahip.

Giving money (with clipping path)

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Gören Bulut danışmanlığında gerçekleştirdiği tasarım projesinde, sayısız banknot örneği incelediğini belirten Orhan Okay, “Araştırmalarım sonunda dikkatimi çeken ilk şey kağıt paraların bunca zaman neden yatay olarak tasarlandığı oldu. Nakit alışveriş sırasında, en basitinden birine paranızı uzattığınızda onu hiçbir zaman yatay tutmuyorsunuz, parayı sizden alan kişi de onu yatay olarak görmüyor. O halde paranın üzerindeki rakamlar ve yazılar niçin yatay olsun? Bu başlı başına büyük ve çözülmesi gereken bir sorundu” dedi. Okay, tasarladığı paralarda altı farklı renk ve bu renklerin tonlarını kullanan tasarımcı, banknotlarının kolay fark edilmelerini amaçladığını da belirtti.

YSR TL dikey orhan okay (2)

 

Orhan Okay, “ Çalışmamla, bugüne kadar yapılagelmiş şekilde Türk Lirası’na sadece temsil işlevi yüklemek değil, Lira’yı her gün milyonlarca insanın elinde dolaşan bir grafik tasarım nesnesi olarak görüp, günümüz örnekleriyle kıyaslanacak ve getireceği yenilikler ile kendinden söz ettirecek bir biçime taşımayı amaçladım.” diye konuştu.

YSR TL dikey (7)