Tire Tarihi Bedesten Projesi Ödül Getirdi

Sergio Taddonio- Ezgi Uz- Betül Elif Maraş- Yrd.Doç.Dr.Ebru Aydeniz- Yarkın Üstünes

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin Tire’deki tarihi bedesteni gastronomi merkezine dönüştürme projesi uluslararası yarışmadan jüri özel ödülüyle döndü.Tire’deki tarihi eserlerin koruması, sahip çıkılması ve yeniden işlevlendirilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında, Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri Betül Elif Maraş ve Ezgi Uz’un Tarihi Bedesten’i gastronomi merkezi olarak tasarladığı proje, Mimarlık Vakfı tarafından düzenlenen uluslararası yarışmada, jüri özel ödülüne layık görüldü.

Ezgi Uz-Betül Elif Maraş
Ezgi Uz-Betül Elif Maraş

Tire’de, Tarihi Bedesten, Ali Efe Hanı, Gülcüoğlu Konağı ve Pazar Binası’nı ilçenin yüzlerce yıllık tarih, kültür, gelenek, el sanatları gibi değerleriyle birlikte koruyarak geleceğe taşımayı ve turizme kazandırmayı hedefleyen Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile Mimarlık bölümler bir yıl boyunca, bu mekanların işlevsel dönüşüm projeleri üzerinde çalıştı.

YSR Tire (4)

TARİHİ DEĞERLERİ YAŞATMA

Bölgenin tarihi dokusunun korunması için ulusal ve uluslararası destek ve işbirliği arayışları geliştirildiğini ifade eden Dekan Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız, “Bu kapsamda, Hollanda Delft Teknik Üniversitesi ile Yaşar Üniversitesi bünyesinde akademik bir grup kuruldu. Konya Selçuk Üniversitesi ve İtalya Floransa Üniversitesi’nde görevli restorasyon uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Korumaz ve Armağan Korumaz da öğrencileriyle birlikte, Tire’de, Yaşar Üniversitesi’yle ortaklaşa koruma çalışmaları yürüttü. Hazırlanan projeler ve çalışmalar, Mimarlık Merkezi’nde İl Kültür ve Turizm Müdürü, Tire Belediye Başkanı ve pek çok akademisyenin katılımı ile sunuldu. Ayrıca, , dünyadaki tarihi yapılara yaklaşımın algılanmasında yardımcı olması amacıyla, Mimar Meindert Booij tarafından, Hollanda’daki tarihi yapıların renovasyonu ve yeniden diriltilişi başlıklı bir seminer de verildi” dedi. Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız, bu yıl da yine belediyelerle işbirliklerinin süreceğini, kente değer katacak projeler üzerinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

TİRE PROJELERİ ÖDÜLLE TAÇLANDI

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü akademisyenleri Yrd. Doç. Dr. Ebru Aydeniz, Sergio Taddonio ile Yarkın Üstünes tarafından yürütülen terkedilmiş ve tahrip olmuş tarihi yapıların tekrar kent yaşamına kazandırılmasını amaçlayan ders kapsamında hazırlanan Tarihi Bedesten’in Gastronomi Merkezi olarak yeniden hayat bulacağı proje, ödülle taçlandı.

Sergio Taddonio- Ezgi Uz- Betül Elif Maraş- Yrd.Doç.Dr.Ebru Aydeniz- Yarkın Üstünes
Sergio Taddonio- Ezgi Uz- Betül Elif Maraş- Yrd.Doç.Dr.Ebru Aydeniz- Yarkın Üstünes

Öğrenciler Betül Elif Maraş ve Ezgi Uz’un projesi, Mimarlık Vakfı tarafından düzenlenen uluslararası yarışmada jüri özel ödülüne layık görüldü. Maraş ve Uz, en büyük amaçlarının, Bedesten’i yeniden canlandırıp hak ettiği değer ve saygıyı geri kazandırmak olduğunu belirterek, “Bedesten’e zarar vermeden çağdaş bir tasarım yapmayı amaçladık. Hazırladığımız projeyi adeta Bedesten’in içine yerleştirdik. Hem tarihi hem modern bir yapı ortaya çıkmış oldu. Ödül kazandığımız için de ayrıca mutluyuz. Umarız Tire projeleri hayata geçerek bu tarih kokan ilçede birçok eser yeniden hayat bulur” diye konuştu.