Temiz dünya ders olacak

 

YASAR-Atik
Elektronik çöplüğe son

Yaşar Üniversitesi’nde okutulacak ‘e-atık’ dersini Avrupa Birliği destekliyor

Dünyada olduğu kadar Türkiye’de de önemli bir çevre sorunu haline gelen elektronik atıkların (e-atık) değerlendirilmesi için Yaşar Üniversitesi müfredatına yeni bir ders ekliyor.  Daha temiz bir çevre için geliştirilecek derste öğrencilere,  e-atıklarla ilgili çözüm önerileri sunulacak.

 

Proje AB Hibe Desteği Kazandı

Teknolojinin hızlanması ile yaşadığımız ortamların neredeyse elektronik çöplüğe dönüşüp insan sağlığını tehdit eder hale gelmesinden yola çıkan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Programı Öğretim Görevlisi Samsun M. Başarıcı çevreci bir proje geliştirdi. Erasmus Yoğun Programlar’dan Avrupa Birliği (AB) hibe desteği almaya hak kazanan proje kapsamında AB ve Türkiye’de  artık kullanılmayan bilgisayar, televizyon, buzdolabı gibi elektronik atıklarla ilgili mevcut sorunlar ve çözüm önerileri ele alınacak.

YASAR-e-atık
(soldan sağa) YÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. İbrahim Zincir, YÜ AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, YÜ Bilgisayar Programcılığı Programı Öğretim Görevlisi Samsun M. Başarıcı ile Öğretim Görevlisi Tohid Ahmed Rana

Avrupalı öğrenciler de yararlanacak

Çevre sağlığına ilişkin farkındalık yaratmayı hedefleyen proje ile ‘e-atık’ üzerine yeni bir dersin de geliştirileceğini belirten Samsun Başarıcı, “Mayıs 2012’de yürürlüğe giren “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği” ve diğer tüm yasal düzenlemelerin AB ülkelerindeki mevcut uygulamalarla karşılaştırılacağı projeye Belçika, Litvanya, Bulgaristan, Yunanistan, Portekiz ve Türkiye’den toplam 11 akademisyen ve 32 öğrenci katılacak. Projenin Türkiye boyutundaki uygulamalı kısmı ise Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilecek. Proje sadece teorik eğitimler değil, uygulama boyutunda e-atık toplama ve değerlendirme etkinliklerini de içerecek. Konuya ilişkin farkındalık yaratmayı hedefleyen proje ile e-atık üzerine yeni bir ders geliştirilecek ve proje sonuçları da raporlanarak ilgili kurum ve kuruluşlarca paylaşılacaktır. Geliştirilecek olan ders hem Yaşar Üniversitesi hem de Avrupa Birliği üye ülkelerin üniversite müfredatına girecek. Yerel anlamda ise konuyla ilgili Bornova ilçesinde çeşitli kampanyalar gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

‘e-atık’ dersinde hangi konular işlenecek:

Her yıl kişi başına yaklaşık 4 kilogram elektronik atığın düştüğü Türkiye’de farkındalık yaratacak ders kapsamında öğrenciler e-atıkların çevre üzerindeki olumsuz etkilerini öğrenecekler. E-atıkların geri dönüşümü konusunda bilgilenecek olan öğrenciler konuyla ilgili yasal düzenlemeleri de ele alacaklar.