Tarihi yapılar nasıl dönüştürülür

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde oluşturulan RITM Grubu, “Tarihi Çevrenin Yenilenmesi ve Yeniden İşlevlendirilmesi” başlıklı seminer dizisinin ikincisini düzenledi.

DÖNÜŞÜM PROJELERİ ANLATILDI

RITM çalışma grubunun İzmir’deki zengin endüstri mirasının gelecekteki tasarımlarına katkı koymak amacıyla düzenlenen seminerde az kullanılan, terkedilmiş ve kullanılmayan endüstriyel komplekslerin yeniden kullanımı ele alındı. Seminerde yapıların işlevsel dönüşümü ile ilgili çağdaş yaklaşımların tanınması için birçok güncel proje de tartışıldı. Bu kapsamda Bilgi Üniversitesi Kampüsü olarak kullanılan İstanbul’un eski elektrik fabrikası Santralistanbul ve İstanbul’un yeni kültür, sanat ve eğlence merkezi olmaya aday eski Bomonti Bira Fabrikası’ndan dönüştürülen Bomontiada gibi dünya çapında ses getiren projelerin mimarı Han Tümertekin, ‘yeniden tanımlama’ başlıklı sunumunda dönüşüm projelerini anlattı.

Han Tümertekin-Mimar
Han Tümertekin-Mimar

Mimar Murat Tabanlıoğlu ise ‘Eskinin izinde; Yeni’ başlıklı konuşmasında son birkaç yıldır ülke gündemini meşgul eden, ilk tasarımı Hayati Tabalıoğlu tarafından yapılan ve ülkemizdeki en önemli modern mimarlık mirası yapılardan birisi olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılarak yenilenmesi ve yeniden işlevlendirilmesi konusuna değinerek Beyazit Kütüphanesi restorasyonu, Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, İstanbul Modern gibi birçok projesinden söz etti. Mimar Mehmet Alper ise Kadir Has Üniversitesi’ne dönüştürülen Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası dönüşümünün nasıl gerçekleştirildiğini katılımcılarla paylaştı.

Mimar Murat Tabanlıoğlu
Mimar Murat Tabanlıoğlu