“SPA Akademi” kuruldu

Türkiye’ye has “kese köpük” masajını eğitimli eleman yokluğundan yabancı çalışanların yapmaya başlaması sektörü harekete geçirdi. Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği ile Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi arasında imzalanan protokolle SPA tesisleri ve kaplıcalarda çalışacak ara eleman ve yöneticilerin eğitim için “SPA Akademi” kuruldu.

Turizmin önde gelen ülkelerinden olmasına rağmen özgün hamam kültürünü dünya çapında yaygınlaştıramayan Türkiye’de bu alanda önemli bir adım atıldı. AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ilgaz Nacakoğlu, Avrupa’nın en gelişmiş Termal potansiyeline sahip Türkiye’nin Termal turizmden elde ettiği geliri de artırmak zorunda olduğunu, son yıllarda arka arkaya yeni tesislerin devreye alınmasına rağmen sektörde büyük bir yetişmiş eleman sıkıntısının olduğunu belirtti.  Türkiye’de artık neredeyse SPA birimi olmayan 5 yıldızlı otelin kalmadığını ancak bu birimlerde çalışan elemanların önemli bölümünün usta-çırak ilişkisiyle yetiştiğini anlatan Nacakoğlu, eleman sıkıntısı nedeniyle Türk otellerindeki bu birimlerin Endonezya, Tayland, Rusya ve Orta Asya ülkelerinden gelen çalışanlara teslim edildiğini ifade etti.

altınyunus1

Bu sorunun çözümü için Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’yle SPA’larda çalışacak teknik elemanları yetiştirmek üzere “SPA Akademi” kurulması konusunda protokol imzaladıklarını bildiren Nacakoğlu, müfredat çalışmaları devam eden akademinin gelecek yıldan itibaren öğrenci kabul etmeye başlayacağını aktardı.  Akademide öğrencilere tüm su terapisi uygulamaları, masaj teknikleri, tedavi uygulamaları hakkında teorik ve pratik bilgiler verileceğini kaydeden Nacakoğlu, şu bilgileri verdi:

altınyunus2

“Türkiye’de ilk kez bu işin okulu açılacak. Türkiye’de kaplıca ve SPA sayısı hızla artıyor. Ancak buralarda çalıştıracak eğitimli insan bulunamıyor. Bu eksiği farklı ülkelerden gelen insanlar dolduruyor. Yaptığımız çalışma hem eleman sıkıntısını giderecek hem de Türk Hamamı’nı dünya çapında yaygınlaştırma hedefine yardımcı olacak. Çünkü Türk Hamamı ayrı bir kültürdür. Kendisine has ritüeli ve uygulamaları var. Bunların doğru biçimde yapılması çok önemli. Örneğin bir Thai masajı dünyanın her yerinde var. Ama bizim de kese köpük masajımız var. Bunu sadece biz uyguluyoruz. Bu tip masaj yöntemlerini çoğaltıp geliştirirsek ülkemize daha fazla gelir kazandıracağımızı düşünüyoruz. Akademiyle bunun ilk adımını atmaya çalışacağız. Gelecek dönemde bu eğitimi iki yıllık yüksek okul şeklinde düşünüyoruz.”

Doç. Dr. Sabah Balta-Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü
Doç. Dr. Sabah BaltaYaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü

 

Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sabah Balta ise yönetici ve teknik eleman yetiştirilmesi için verilecek eğitimlerin teorik kısmının üniversitede, pratik kısmının ise Altınyunus Oteli içindeki Bio Venüs Termal Tesisleri ile Tuzla Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde devam edeceğini belirtti.  Temel anatomi, fizyoloji bilgilerinin verileceği eğitimlerde masaj ve SPA uygulamalarının yanında yabancı dil gelişimine yönelik de programların olacağını anlatan Balta, eğitimlere Termal turizm işletmelerinde kariyer planlayan herkesin katılabileceğini sözlerine ekledi.

SPA nedir ?

Latince Sudan gelen sağlık anlamındaki “Sallus Per Aquam” teriminden gelen SPA, Romalılar’dan bugüne kadar uygulanan su terapilerine verilen ortak isimdir. Kelime anlamından daha geniş bir kapsama sahip olan SPA, artık su ve çamur terapilerinin yanında çeşitli masaj terapileri, aroma terapileri, güzellik ve bakım gibi kür hizmetlerini de tanımlıyor.