Şiirlerin de renkleri var

Duygular ile renk algılamaları arasındaki ilişkiyi araştıran Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri ise sıra dışı bir çalışma gerçekleştirdiler.

Her insanın renklere karşı farklı tepkiler gösterdiği biliniyor. Uzmanlar, bu durumu insanların kişilik oluşumlarına, eğitim durumlarına ve bilinçaltında bastırılmış olan duygularına bağlıyor.

Duygular ile renk algılamaları arasındaki ilişkiyi araştıran Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 1’inci sınıf öğrencileri ise sıra dışı bir çalışma gerçekleştirdiler. Önce usta şair Can Yücel’in ‘Anladım’ isimli şiirini dinleyen öğrenciler daha sonra şiirin kendilerinde bıraktığı hisleri renklere döktüler.

renk ve siir (2)

SİYAH PİŞMANLIĞIN, KIRMIZI AŞKIN RENGİ

Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri ‘temel tasarım’ dersi kapsamında şiirin kendilerinde yarattığı ana duyguyu renkler ile ilişkilendirdiler. Öğrenciler şiirin verdiği üzüntü, pişmanlık umut gibi duyguları ifade etmek için sıcak ve soğuk renklerin yanı sıra siyah ve beyazın tonlarını kullanarak şiirin rengini bulmaya çalıştılar. Genellikle acı ve pişmanlığı betimlemek için siyah rengi kullanan gençler, aşk için kırmızı, umut için mavi ve minnettarlık için yeşil rengini tercih ettiklerini söylediler.

renk ve siir (3)

Soyut bir anlatım ile görselleştirilen çalışmaları değerlendiren Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Esen Taylor, “Bu çalışmada öğrencilerin renklerin psikolojimizi nasıl etkilediğini deneyim yolu ile öğrenmeleri amaçlandı. Ayrıca tasarımcıların renk algısı ve renk psikolojisi bilgisini en iyi şekilde kullanarak tasarım önerileri geliştirmelerinin önemi vurgulandı.

renk ve siir (1)

Bazı renk türlerinin genel olarak psikolojik etkileri şöyle biliniyor:

Kırmızı: Tutkunun rengi olan kırmızı, dikkat arttırıcı, ilgi çekici, hareketlilik sağlayıcı, beyni çalıştırıcı, heyecan verici, sağlık, canlılık, aşk, zafer hissi, enerji, cömertlik, fedakarlık, ihsan, acıma, cesaret, güç, hayat dolu, ısıtıcı etkiler taşır.

Uçuk Pembe: Nezaket, yumuşaklık, tatlılık, çekingenlik, mahcubiyet, muhafazakarlık duygusu telkin eden bir renktir.

Turuncu: Neşe verici, ısıtıcı, birlik olmaya yönlendirici, çok kullanıldığı durumlarda huzursuz edici, zenginlik, ışık ve verimliliği temsil eden bir renktir.

Sarı: En ışıklı, hareketli, parlak ve neşeli renk olan sarı, zenginlik, bolluk, şeref ve sadakati hatırlatır.

Kahverengi: Toprak ana ve ağaçların rengi olan kahverengi, yeşil gibi yaşamın yeşermesini değil, olgunluğu temsil eden yatıştırıcı bir renktir.

Yeşil: Genel olarak yeşil ağaçların yapraklarının, çimenlerin rengi olduğundan serinletici ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Sessizlik, verimlilik, hayat, büyüme, doğa, bilgelik ve inancı çağrıştırır.

Mavi: Hoşnutluk, iyi niyet, merhamet, açık sözlülük, dürüstlük, esneklik, yumuşak başlılık, anlaşma, uzlaşma, işbirliği ve huzuru çağrıştırır. Heyecan giderici ve sakinleştirici etkisi vardır.

Mor: Mor, asalet, mistizm, utanç, hüzün, aşk ve aklın birleşimi, itibarın rengidir. Ortaçağ

Avrupa’sında aristokratların rengiydi ve saray itibarını temsil eden bir renk oldu.

Beyaz: Beyaz, bütün renkleri içinde barındırdığından birliğin ve saflığın sembolü olmuştur. Bir açıklık ve şeffaflık idealini yansıtır.

Siyah: Beyazın zıttı olan siyah, iyi-kötü, gündüz-gece, yaşam-ölüm gibi var olan doğal ikilemlerin rengidir. Siyah her birimizin doğasında bulunan derin uyuşmazlığın sembolüdür. Bu renk, yas, pişmanlık, suçluluğu sembolize edebileceği gibi, derin dinlendirici sessizlik ve sonsuzluk ya da yapısal kuvveti sembolize eder.