Sanayiciler Yaşarlılarla buluştu

 Başarılarının sırlarını anlattılar

 Ege Bölgesi’nin ünlü sanayicileri Yaşarlı öğrencilerle kariyer panelinde bir araya geldi, onlara geleceklerini planlarıyla ilgili öğütlerde bulundu, örnekler verdi

 Yaşar Üniversitesi İnovasyon ve Teknoloji Topluluğu tarafından düzenlenen “3. Geleneksel Mesleki Kariyer Paneli”ne  Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı (EBSO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci konuşmacı olarak katıldı, panelin moderatörlüğünü ESİAD Yüksek İstişare Konsey Başkanı ve İzmir Kalkınma Ajansı Kurul Başkanı Kemal Çolakoğlu yaptı.

Selçuk Yaşar Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte sanayiciler öğrencilerle mesleki ve kariyer tecrübelerini paylaştı, öğrencilerin iyi bir gelecek planlaması yaparken dikkat etmeleri gereken konuları anlattı. Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Mütevelli Heyeti Üyesi Aykut Güsar ve Rektör Prof.Dr. Murat Barkan’ın da izlediği panel, öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Panelde ilk sözü Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı   Müjdat Keçeci aldı. Keçeci, panele,  bildiklerini gençlerle paylaşmak istediği için katıldığını belirterek, günümüzde üniversite mezunu gençlerin iş bulmakta zorlandığının altını çizdi. Kariyer planlamalarının yapılırken artık sadece üniversiteyi bitirmek ve bir yabancı dile vakıf olmanın yetersiz kaldığını öne süren Keçeci, öğrencilerden sevdikleri iş yapmalarını istedi. Keçeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her yerde söylüyorum, öncelikle sevdiğiniz işi yapmanız çok önemli, kariyeriniz belirlerken okulun bitmesini beklemeyin, öğrencilik yıllarında hedeflerinizi ve hayallerini ortaya koyun. Artık, İngilizcenin yanında mutlaka ikinci bir dil zorunlu hale geldi, benim tavsiyem Çince veya İspanyolca olsun.

Günümüzde başarılı kariyer için sadece mesleki birikim değil, kültürel ve sanatsal ilgi ve birikimin de çok önemli bir hale geldiğini vurgulayan Keçeci şunları söyledi :

“Sadece iyi bir mühendis olmanız ya da iyi bir işletmeci olmanız da yetmiyor. Genel kültürünüzün de iyi olması lazım. İş hayatında başarı için müşterilerle ilişkileriniz çok iyi olmalı. onlarla aynı frekansları tutturmanız lazım. Toplantı masasında işten daha çok hayata bakış açınız, hobileriniz, genel kültürünüz konuşulur. Örneğin bir şarap kültürünüzün olması gerekir. Şarap içmeyi sevmeseniz de özellikle yabancılarla iş yapıyorsanız şarap kültürünü bilmek zorundasınız. Sanat aktivitelerini,  edebiyat dünyasını az çok bilmelisiniz. Ayrıca tutkulu ve meraklı olmalısınız. Tebessüm ve yeri geldiği zaman susmayı da iyi bilmelisiniz.”

Yorgancılar: İşinizi ve eşinizi iyi seçin

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da konuşmasında iş hayatında başarının kendinden daha akıllı insanlarla çalışmaktan geçtiğini söyledi. Hayatta öncelikle her dönemde sağlığın çok önemli olduğuna daha sonra ise iş ve eş seçiminin başarıda en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten Yorgancılar, “Ben iş hayatına 1974 yılında Kemeraltı’nda bardak satarak başladım. Akdeniz Oyunları için yapılan Atatürk Stadı’nda tuvaletlerdeki inşaat artıklarını temizledim. Akdeniz Oyunları’nın ilk 10 gününde misafirlere statta yer gösterdim. Hiçbir işi ayırt etmedim. bu sayede çok paralar kazandım. önceden aileler maaş garantisi olduğu için çocuklarına ya asker ol ya devlet memuru ol derlerdi. Şimdi artık bu değişti. Şu anda en önemli şey girişimcilik. Artık girişimci olmak mecburiyetindesiniz. aynı zamanda arkadaş çevrenize de dikkat edin. Arkadaşlar insanı zirveye taşıyacağı gibi yerin dibine de batırabilir” dedi.

Kadınlar girişimci olmalı

Üniiversitede kız öğrencilere de seslenen Yorgancılar, kadın girişimcilik oranının Türkiye’de çok az olduğuna dikkat çekerek, ‘girişimci olun’ çağrısı yaptı. Ülke kalkınmasının ancak kadın ve erkeklerin omuz omuza vermesiyle mümkün olabileceğinin altını çizen Yorgancılar, “Türkiye’de 100 erkek girişimciye karşın sadece 6 kadın girişimci var. Bu oran Avrupa ülkelerinde 35’e kadar çıkıyor. Eğer ülke kalkınmasını istiyorsak kadın ve erkek birlikte çalışmaktan başka şansımız yok” diye konuştu.

Panelin sonunda katılımcılara Yaşar Üniversitesi yöneticileri tarafından teşekkür plaketi verildi.

(Soldan Sağa ) : Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Aykut Güsar, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ESİAD Yüksek İstişare Konsey Başkanı Kemal Çolakoğlu ve Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan

no images were found