Karaburun sabun kokacak

İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA), “Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı” kapsamında yürütülen “ Karaburun-Sarpıncık Köyü Sabun Atölyesi” açıldı.

 İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Sarpıncık ve çevre köyleri kalkındırmaya destek olmak amacıyla yürütülen “Sabun Atölyesi” projesi, yöre halkına yeni bir kazanç kapısı açtı. Yöreye özgü kekik, defne, ve nergisin yine yörenin meşhur zeytinyağı ile harmanlarak üretilen sabunlar, atölyenin açılış gününde ilk kez sergilendi ve büyük beğeni topladı.

 İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) nın ‘Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı’ çerçevesinde; Karaburun Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Yaşar Üniversitesi ortaklığında,  ayrıca Karaburun Belediyesi, Karaburun Çevre Kültür Turizm birliği, Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21 desteği ile gerçekleştirilen proje ile yörenin ünlü kokuları nergis, kekik, defne ve zeytin sabunla buluştu.

 YAŞARLI ÖĞRENCİLERDEN DESTEK

 Zerrin Özirs Öztan’ın proje koordinatörlüğünde, Yaşar Üniversitesi’nden Ayselin Yıldız’ın danışmanlığında “Mimas’ın zeytinlerinden Karaburun’un sabunlarına” sloganıyla başlanan çalışmaya başvuran 20 katılımcıya sabun yapımını Ergun Okur öğretti.  Yaşar Üniversitesi grafik tasarımı, film tasarımı, bilgisayar mühendisliği ve mütercim tercümanlık bölümü öğrencileri ise sabunların ambalajlanmasından, brosürlerin ve e-ticaret yapılacak internet sayfasının hazırlanmasına kadar birçok aşamada görev aldı.  

 GÖÇÜ SABUN ÖNLEYECEK

 İzmir’e 115 kilometre mesafedeki Sarpıncık köyü, Karaburun merkezine 15 kilometre mesafede bulunuyor. Genç nüfus, sürekli olarak büyük şehre göç ettiği için köyde 131 kişi yaşıyor. 2000 sayımlarına göre 250 yakın kişinin yaşadığı köyde, 2010 nüfus sayımlarına göre 131 kişinin kalması yöre halkını endişelendirdi. Sabun üretiminin ekonomik verimi dönüşmesiyle göçün duracağını savunan Sarpıncık Köyü Muhtarı Hüseyin Yonca, “Yöremizdeki yüksek asitli yağlar sabun yapımında değer kazanıyor. Bugüne kadar kendi imkanlarımızla sabun üretiyorduk. Atölyedeki çalışmalarımız sayesinde Karaburun köylerine de hizmet vereceğiz. Aynı zamanda istihdam da sağlayacağız. Gençlerimiz artık köyü terk etmeyecek” dedi.

Atölyede klasik sabun üretimi Marsilya yöntemiyle yapılıyor. Sabun yapımında başta Eğlenhoca köyü olmak üzere yöre köylerden sağlanan iyi kalitede yağlar kullanılıyor. Karaburun’da yetişen nergis, kekik, ve defne gibi bitkiler esansını veriyor.

no images were found