Prof. Dr. Ertaş: Hayvanlara işkenceyi hapis cezası önler

“Badem”ler şiddet görmesin

Hayvana işkenceye caydırıcı önlem: Hapis cezası

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Ertaş, hayvanlara kötü muamelenin önüne hapis cezası ile geçilebileceğini öne sürdü

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Ertaş, mevcut kanunların caydırıcı olmadığını, hayvanlara yapılacak kötü muamele ve işkencenin önüne hapis cezası ile geçilebileceğini söyledi.


Para cezası caydırıcı değil

Geçtiğimiz günlerde  Badem adılı fokun  Marmaris’te bakıcısı tarafından şiddete maruz kaldığının ortaya çıkmasıyla sorunun bir kez daha gündeme  geldiğini belirten Ertaş, “Hayvanların eğitime tabi tutulması yasaya aykırı değil. Ancak, onları güçlerinin üzerinde bir şeye zorlamak, eziyet etmek, onlara kötü şeyler edindirmek mevcut kanun hükümlerine aykırı. Bunun yaptırımları var. Ancak, bunlar adli para cezasını geçmeyen yaptırımlar. 150-250 liralık bir ceza ne kadar caydırıcı olabilir ki ” diye konuştu.


Evrensel bildirge yasaklıyor

Türkiye’de, hayvan haklarına ilişkin 5 bin 199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun olduğunu kaydeden ve Hayvan Hakları Hukuku kitabının yazarı olan   Prof. Dr. Şeref Ertaş, mevcut kanunun hayvanlara yapılacak her türlü eziyeti, hukuka aykırı ve suç olarak tanıdığını söyledi. Evrensel ölçekte ise 1978 Hayvan Hakları Bildirgesi’nin bulunduğunu kaydeden Ertaş, bildirgenin kötü muameleyi ve hayvanların doğal ortamından koparılmasını da yasakladığını da söyledi.

Kabahatler Kanunu’ndan Ceza Kanunu’na alınmalı

Hayvanlara yapılacak her türlü kötü muamelenin önüne geçmenin caydırıcı cezalar ile mümkün olduğunu savunan Ertaş, “Eski Türk Ceza Kanunu’nda caydırıcı hükümler mevcuttu,  hayvanlara kötü muamele yapanların 2 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmasına dair hükümler vardı. Ancak bunlar, mevcut TCK açısından suç teşkil etmiyor. Oysa yapılan fiiller kabahat değil suç. Bu fiillerin Kabahatler Kanunu’ndan çıkartılıp Ceza Kanunu’na alınması gerekiyor. Mevcut kanun teklifinin yasallaşması çok önemli” dedi.

Yasa değişikliği TBMM’de bekliyor

Marmaris’te Fok Badem’i eğiten veterinerin uyguladığı şiddetin görüntüleri kamuoyuna yansıdıktan sonra hayvan hakları örgütleri ve bazı sivil toplum kuruluşları olaya tepki göstermişti. Olayın kamuoyuna yansımasından önce TBMM’yi ziyaret ederek basın açıklaması yapan hayvan hakları savunucuları, hayvanlara kötü muamele ve işkencenin önlenmesi için kanunlara caydırıcı hükümler konulmasını talep etmişlerdi. Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Umut Oran ve Melda Onur da, Hayvanları Koruma Yasası’nda değişiklik içeren yasa teklifini TBMM Başkanlığına sunmuştu.

HABER : Uğur Şahin UMMAN- İletişim Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi

 

no images were found