Prof. Dr. Emre Özgen’den ilginç öneri

Yaşar Üniversitesi (YÜ) Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Özgen siyasette hızla artan kutuplaşmanın önünü kesecek yaratıcı öneriler sundu.

Siyasette uzlaşmanın ancak  ‘ılımlı’ yapıdaki politikacılarla sağlanabileceğini savunan Prof. Dr. Özgen, siyasi çatışma içinde bulunan politikacılara birlikte ‘yemek yiyin’ önerisi getirdi.

Türkiye’de bilinenin aksine ‘siyasetçi siyasi kutuplaşmayı sever’ mantığının yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Emre Özgen politikacıların toplum önünde bir rol model olma sorumlulukları olduğunu hatırlattı. Birbirleriyle ortak siyasi noktası bulunmayan politikacıların ülke hedefleri için daha fazla sosyal etkileşim içinde bulunmaları gerektiğini vurgulayan Özgen, “Farklı siyasi parti, görüş ve akımlardan insanların örneğin oturup birlikte bir yemek yemeleri durumunda örtüşen yönlerinin, amaçlarının ortaya çıkması mümkün olacaktır.

Prof. Dr. Emre Özgen-YÜ Psikoloji Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Emre Özgen-YÜ Psikoloji Bölüm Başkanı

 

Politikacılar uzlaşabilir

Kişisel düzeydeki paylaşımlar sonucunda aslında hedef ve ideallerin birbirlerine yakın olduğunu anlamaları mümkün olacak, dahası kişisel ilişkiler nedeniyle politika ortamında birbirlerine yönelik sert tutum içine girmeleri de zorlaşabilecektir. Dolayısıyla çözüm önerilerinden biri politikacıların daha fazla sosyal etkileşim içinde olmaları, hiç değilse arada bir birlikte bir öğlen yemeği yemeleri olabilir” önerisinde bulundu.

Siyasi anlaşmazlıklar yatırımları da etkiliyor

Siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle gerçekleştirilemeyen yatırım projelerine de değinen Özgen, siyasette uzlaşmada ılımlı yapıdaki kişilere büyük görevler düştüğünü söyledi. Özgen, “Ilımlı yapıdaki insanlar ‘kendi akımları’ içindeki kutuplaşmış unsurları da ölçülü düşünmeye, sadece kendilerinin haklı olduğu saplantı ve yanılgısından uzaklaştırmaya çabalamalıdır. Bu tür çabalar uzlaşma sağlayabilir” dedi.