Mülteciler için tasarladılar

Yunanistan’ın binlerce mülteciyi Türkiye’ye iade etmeye hazırlandığını açıkladığı bir süreçte Yaşar Üniversitesi öğrencileri mülteciler için konteyner konutlar tasarladı. Mimarlık Fakültesi öğrencileri konteyner konutların doğal afetlerde ve evsizler için de kullanılabileceğini belirtti…

Yaşar Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri;  mülteciler, depremzedeler ve evsiz bireylere yönelik modüler konteyner konutlar tasarladı. Öğrenciler, insancıl, yaşanabilir, hızlı ve ekonomik konut konseptlerinin geliştirilmesi için hazırladıkları projeleri beğeniye sundu.

YSR Multeci (1)

Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya üzerinde 20 milyon kişi, savaşlar ya da daha iyi bir gelecek hayaliyle ülkelerini terk ederek farklı coğrafyalara iltica ediyor. Mültecilerin yüzde 60’a yakınının şehirlerde yaşadığı biliniyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Mültecilerin, doğal afetler nedeniyle evlerinden olanların ve evsizlerin en büyük sorunu ise sağlıklı ve insancıl barınma. Bu soruna çözümler geliştirilmesini amaçlayan Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, öğretim üyesi Doç. Dr. Gülnur Ballice koordinatörlüğündeki İç Mekan Tasarım Stüdyosu dersinde, insancıl koşullarda yaşamayı temel alan konsept konteyner konutlar geliştirdi. Öğrenciler, konteynerleri bir araya getirerek temel sosyal haklardan mahrum bireylere yönelik geçici modüler yerleşim birimleri olarak düzenleyen tasarımlar yaptı. Konteynerlerin iç ve dış mekanları da ‘En az alan kullanarak en verimli ve insancıl nasıl yapılır’ ilkesiyle düzenlendi.

YSR Multeci (5)

YAZIN SICAKTAN, KIŞIN SOĞUKTAN KORUYACAK

Dönem boyunca, projenin uygulanabileceği alanları ziyaret eden, konteyner fabrikası ve hafif çelik strüktür sistemi ile yapılmış bir konut projesine teknik gezi düzenleyen öğrenciler, farklı atölye çalışmalarıyla da taşınırlık, esneklik, modülerlik, kompaktlık, sürdürülebilir yaklaşım, evrensel tasarım konularına uygun tasarımlar üretmek için bilgilendi. Doç. Dr. Gülnur Ballice, “Göç etmek zorunda kalan insanlar, evlerini, topraklarını ve ülkelerini terk ederek ev diyebilecekleri bir aidiyetten vazgeçiyor. Temel problemleri barınma haline geliyor. Yalnızca mültecilerin değil, depremzedelerin, evsizlerin de kışın soğuktan, yazın sıcaktan korunabilecekleri, insanca ve güvende yaşayabilecekleri, ekonomik olarak uygun maliyetli mekanlar tasarlamak istedik. Öğrencilerimiz, dönem boyunca çalışarak tasarımlar yaptı. Tasarımlarımızı, isteyen tüm kurumlarla paylaşmaya hazırız” diye konuştu.

Doç. Dr. Gülnur Ballice koordinatörlüğündeki derste çalışmaları ise öğretim görevlileri Sevda Balcıoğlu, Burcu Özen Kundak, Rena Vanlı Ballar, Tuğba Turan, Meltem Eranıl Demirli ile Araştırma Görevlisi Ebru Bengisu yürüttü.