Mühendislik öğrencilerinden akıllı model araç

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri fiyatları neredeyse 150 bini bulan lüks araçların sahip olduğu işletim sistemi özelliklerini 500 lira maliyetle tasarladıkları akıllı prototip araçta topladı. Bilgisayar programları ve Google Maps gibi web sistem araçlarını kullanarak geliştirilen akıllı araç Akdeniz Robot Günleri ARG-e 2015 Yarışması serbest kategoride 3’üncü geldi.

araç (2)
Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün 1’inci sınıf öğrencileri Eda Şafak, Emre Bertuğ ve Yaşar Ata Paykoç ‘kumanda sistemi ile akıllı prototip araç’ ismini verdikleri bir proje geliştirdi.

 

İLK DERECE BİRİNCİ SINIFTA GELDİ

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün 1’inci sınıf öğrencileri Eda Şafak, Emre Bertuğ ve Yaşar Ata Paykoç ‘kumanda sistemi ile akıllı prototip araç’ ismini verdikleri bir proje geliştirdi. Dünya teknolojisini yakından takip eden yenilikçi ve yaratıcı projeleri ortaya çıkarmak amacıyla Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen ve bu yıl Türkiye üniversitelerinden 400’e yakın projenin başvurduğu Akdeniz Robot Günleri ARG-e 2015 Yarışması’na katılan gençler serbest kategoride 3’üncü gelmeyi başardı.

araç (3)

KONFOR ARABAYA BİNMEDEN BAŞLIYOR

Projenin oyuncak sektöründe de geliştirilebileceğini belirten Eda Şafak, “Bilgisayar programları ve Google Maps kullanılarak geliştirilen akıllı aracımız uzaktan kumanda yardımı ile komut alıyor. GPS yani Küresel Yer Belirleme Sistemi yardımı ile nerede gezindiğini Google Maps’te görüntülüyor. Ayrıca park ederken mesafeye göre çıkan ses yardımı ile arabayı park etmek ve araç ile engel arasındaki mesafenin LCD ekrana yazdırılması mümkün. En önemlisi de bir telefon cihazına Android Uygulaması yüklenerek Bluetooth aracılığı ile haberleşme sağlanabiliyor. Yani ‘arabanın bagajını aç’, ‘klimayı aç’ gibi uygulamaya gönderilen ses komutlarıyla arabaya binmeden önce konforu yaşamak mümkün olabiliyor. Bu teknolojiyi günümüzde ancak lüks araç üreten sayılı firma kullanıyor. Prototip olarak tasarlanan projemizi daha da geliştirmek mümkün” dedi.