Medyanın etik sorunları tartışıldı

Yaşar Üniversitesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürlüğü  işbirliğiyle, Türk medyasında son dönem yaşanan etik sorunlarını tartışmaya açmak amacıyla Medya ve Etik Semineri gerçekleştirildi.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere katılan İzmirli gazeteciler, etkinliğin sonunda “katılım” belgelerini aldı.

Etkinliğe, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) İzmir İl Müdürü Deniz Dev ve İzmirli gazeteciler katıldı.

medya ve etik4

Seminer öncesinde konuşan İGC Başkanı Misket Dikmen, Türkiye’de tek bakışlı bir medyanın dizayn edildiğini, bu süreçte etik sorunların ön plana çıktığını söyledi. Dikmen, bu nedenle BYGEM ve Yaşar Üniversitesi ile birlikte bu semineri düzenlediklerini söyledi.

Sansürün ve otosansürün giderek yayıldığına da dikkat çeken İGC Başkanı Misket Dikmen, “Medya ve etik ilkelerin ve uygulamaların sürekli yinelenip tartışılması, gündeme getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda BYEGM ve Yaşar Üniversitesi’ne bu işbirliği için teşekkür ediyorum. Birlikte bunu sürdüreceğimize inanıyorum” dedi.

Prof. Dr. Ümit Atabek de, medyada etik sorunu yaşandığını belirterek, seminerin gazeteciler için önemli olduğunu vurguladı. Atabek, üç kurumun işbirliğinden mutluluk duyduğunu da kaydetti.

BYEGM İzmir İl Müdürü Deniz Dev de, seminer ile uzmanların bilgi birikiminden İzmirli gazetecilerin yararlanmasını istediklerini, İGC ile birlikte etkinliklere devam edeceklerini söyledi.

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer de, etiğin medya için önemli olduğunu belirterek, katılımcılara etik konusunda örnek mahkeme kararlarından söz etti.

Yaşar Üniversitesi İletişimi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huriye Toker, seminerde Medya ve Etik Kavramsal Çerçeve ve Durum Tespiti konulu sunum yaptı. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun sadece etik ilkelerle çözülemeyeceğini belirten Doç. Dr. Toker, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2015 raporunda Türkiye’nin 153’üncü sırada olduğunu, Türkiye’yi Kongo ve Irak’ın takip ettiğini söyledi.