Kemeraltı’na ilgi azaldı, cirolar yüzde 30 düştü

AVM’ler geleneksel çarşıları gözden düşürdü
Kemeraltı’na ilgi azaldı, cirolar yüzde 30 düştü

İzmir’in gözbebeği sayılan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na tüketicilerin gösterdiği ilgi her geçen gün azalıyor. Tarihi çarşıda geçen yıla göre ciroların yüzde 30’lara kadar düştüğünü açıklayan Yaşar Üniversitesi (YÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, “Son yıllarda özellikle İzmir’de AVM’lerde izlenen olumlu gelişmelere rağmen geleneksel çarşılarda gözlenen durgunluk, hatta gerilemeler ekonomimizin geneli hakkında olumsuz sinyaller vermektedir” dedi.

YÜ ile Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri’nin İktisat Bölümü’nde görev yapan öğretim üyelerinin bir araya gelerek Tarihi Kemeraltı Çarşısı ile ilgili bağımsız bir anket çalışmasına imza attıklarını duyuran Doç. Dr. Ufuk Tutan anket sonuçları hakkında bilgi verdi.

Kemeraltı’nda ciro alarmı

Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalarda 2 bine yakın esnafla bir araya gelerek çarşının ekonomik gidişatı hakkında genel bir veri elde ettiklerini belirten Tutan, “Özellikle İzmir alışverişinin iki kalp kapakçığı sayılan Kemeraltı ve Gıda İnşaatçılar çarşılarında gerçekleştirilen son çalışmalarda geçen seneye göre Kemeraltı’nda cirolar yüzde 30 kadar düşmüştür. Gıda-İnşaatçılar Çarşısı’ndaki oranlar Kemeraltı’na kıyasla biraz daha iyi olsa da geçen seneye göre birçok alt-sektörde önemli ciro düşüşleri gözlenmektedir. Bu noktada özellikle İzmir’de AVM’lerde izlenen olumlu gelişmelere rağmen Türk halkının çoğunluğunun alışveriş yaptığı geleneksel çarşılarda gözlenen durgunluk hatta gerilemeler ekonomimizin geneli hakkında olumsuz sinyaller vermektedir. Ödenmeyen çek ve senetlerde geçen seneye göre yüzde 110’ları aşan bir artış gözlenmekte ve ekonominin güven anketleri son dönemde tekrar negatif seyir tarafına geçmektedir” şeklinde konuştu.

Küçük esnafa uyarı

Önümüzdeki 15 ay içinde küresel durgunluğun da etkisiyle ciroların daha da düşeceği uyarısında bulunan Ufuk Tutan esnaf ve KOBİ’lere şu tavsiyelerde bulundu:

“Önümüzdeki 15 ay içinde küresel durgunluk öncelikle tüketim yoluyla ciroları düşürecektir. Ayrıca, ülke çapında fiyatlar düşüyor olsa da küresel seviyede bazı girdi fiyatlarının artma olasılığı ve kurlarda enflasyon oranında artış ihtimallerine göre maliyetlerinin yükseleceğini hesaba katmaları gerekmektedir. Piyasalarda ödenmeyen çek ve senet artışında daha da yükselme olacağını dikkate alarak nakit akışlarını tekrar gözden geçirmeleri gerekmektedir. Mutlaka nakit ya da hemen nakde çevirebilecek kıymetler bir köşede tutulmalıdır.”

no images were found