Kemeraltı Çarşısı, Yaşar’da tartışıldı

Kemeraltı Çarşısı’nın sorunları Yaşar’da tartışıldı

İzmir’in simgelerinden Tarihi  Kemeraltı Çarşısı, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen panelde masaya yatırıldı. Panelde, yerel yönetim, odalar ve meslek kuruluşları kadar esnafın da kendisini sorgulaması gerektiği tartışıldı.

Selçuk Yaşar Kampüsü Konferans Salonunda gerçekleşen “Kemeraltı’nın İzmir Ekonomisine Etkisi”konulu panele konuşmacı olarak İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, Kemeraltı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ceylan, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Porsuk, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Tutan katıldı. Panelin moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Yrd. Doç.Dr. Umut Halaç yaptı.

Kemeraltı esnafı umutsuz

Kemeraltı  üzerine  yapılan  bilimsel araştırmanın sonuçlarını açıklayan İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk  Tutan,  çarşıda 54 işkolunun faaliyet gösterdiğini ve aktif 6 bin 400 işyerinin olduğunu belirtti.  Kemeraltı’nda binlerce esnaf ile görüşerek çalışmanın hazırlandığını kaydeden Tutan, yüz yüze yapılan görüşmeler sayesinde esnafın sorunlarına olan bakışını saptadıklarını söyledi. Tutan, “Esnafa Kemeraltı Çarşısı’nın durumunu sorduk. Gelen yanıtların yüzde 77,9’u olumsuz, yüzde 7,9’u olumlu ” dedi. Tutan, esnafın diğer sorunları arasında kayıt dışı, işporta, güvenlik gibi konuların yer aldığını vurguladı. Tutan, “Esnafın en önemli sorunları arasında satış sıkıntısı, sermaye azlığı ve düşük gelirli müşteri profili bulunmaktadır. İlginçtir ki esnaf, 2 binli yıllarda Kemeraltı’nın büyük AVM’ler karşısında geriye düşmesine rağmen kendini hala rekabet edebilir görmektedir” diye konuştu.

Mutlu : Kemeraltı esnafı sorunlara ilgisiz

 İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, esnafın meslek odalarından şikayetçi olduğunu, ancak Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen panelde  3-4 esnaf temsilcisinin bulunduğuna dikkat çekti.  Mutlu, geçmişte  çarşıda dükkan kiralamanın bir servet değerinde olduğu Kemeraltı’nın eskiden daha canlı ve yoğun olduğunu söyledi. Forum Bornova’nın Kemeraltı’nın kötü bir kopyası olduğunu iddia eden Mutlu, “Forum Bornova, Kemeraltı’nın hem kopyası hem de kötü bir taklidi. Ama orası hem Kemeraltı’dan daha çok iş yapıyor. Bunun neden diye düşünülmesi lazım.” dedi.

Porsuk : Kemeraltı esnafı kendini sorgulamalı

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Porsuk da çarşıda işporta başta olmak üzere pek çok sorun için esnafın da kendisini sorgulaması gerektiğini ifade etti.  Esnafın kendisini sorgulaması gerektiğini kaydeden Porsuk, “İşportacıdan şikâyet edip, kapı önüne mal koyuyorsanız, sizin işportadan şikayet etmek hakkınız yoktur ”dedi.

Kemeraltı’na MOBESE isteği

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Ceylan ise işporta ve çığırtkanların çarşı için ön önemli sorunlardan biri olduğunu belirterek önlem alınmasını istedi. Ceylan, çarşıda çoğu dükkanın erken kapatıldığını, akşam saatlerinde de açık kalması için uğraşacaklarını belirtti. Çarşıda yönlendirme tabelalarını da artıracaklarını, ayrıntılı ve sağlıklı bir envanter çıkarmak istediklerini ifade eden Ceylan, temel sorunlardan birinin çözülmesi için MOBESE sistemine çarşının da dahil edilmesini ve müşteri otoparkları açılmasını istedi.

no images were found