Kayıp Malezya uçağı arşivde bulundu

 Yaşar Üniversitesi Matematik Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Enver Çilengiroğlu’nun havacılık tutkusuyla çektiği binden fazla uçak fotoğrafının arasından, Malezya Havayolları’na ait kayıp Boeing-777 uçağı da çıktı.

 Yaşar Üniversitesi Matematik Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Enver Çilengiroğlu, havacılık tutkusuyla bugüne kadar yüzlerce sivil ve askeri uçağı, farklı şehirler ve farklı havaalanlarında fotoğrafladı. Uçak fotoğrafı çekebilmek için binlerce kilometre yolculuk yapan, engeller karşısında kendini riske atmaktan çekinmeyen ve bu nedenle zaman zaman birçok badire de atlatan Enver Çilengiroğlu’nun arşivinde, askeri ve sivil, uçuşları durdurulan Concorde hariç tüm uçakların fotoğrafı bulunuyor. Binin üzerinde uçağın yer aldığı  arşivdeki fotoğraflardan en dikkat çekeni ise 26 ülke tarafından arama çalışmaları sürdürülen, 227 yolcu ve 12 mürettebatıyla hala kayıp olan Malezya uçağı.

YASAR-Malezya (3)

Hint Okyanusu’ndan Orta Asya’ya kadar uzanan bir alanda arama çalışmaları devam eden,  Kuala Lumpur-Pekin seferini yaptığı sırada kaybolan Boing-777 tipi Malezya yolcu uçağının kaybolduğu haberlerini okuduktan sonra arşivine göz atan Enver Çilengiroğlu, ilginç bir tesadüfle karşılaştı.

YASAR-Malezya (6)

İSTANBUL’DA ÇEKMİŞ

Kuyruk numarasından, arşivinde kaybolan uçağın fotoğrafını bulan Çilengiroğlu, “Fotoğrafı İstanbul Atatürk Havaalanında çekerken böyle acı bir olayda yeniden karşıma çıkacağını düşünmemiştim elbette. Dünyanın dört bir yanında 25 ülke tarafından aranan uçağın fotoğrafını İran Havayolları’na ait Airbus 747-800 uçağını çekmek için İstanbul’a gittiğimde çekmiştim. Daha önce de çektiğim THY’ye ait Tekirdağ uçağı Hollanda’da düşmüştü ve çok üzülmüştüm. Umarım diğer uçakların başına böyle talihsizlikler gelmez ve Malezya uçağı bir an önce bulunur” dedi.

YASAR-Malezya (9)
Çocukluğunda deniz astsubayı babasının fotoğraf makinasıyla başlayan fotoğrafçılık merakına, efsane film Top-Gun’ı izleyince uçaklara olan tutkusu da eklenen Enver Çilengiroğlu, son 6 yıldır bu tutkusunun peşinde binlerce kilometre kat ederek binlerce askeri ve sivil uçağın fotoğraflarını çekti.

 TOP-GUN’LA BAŞLAYAN TUTKU

Enver Çilengiroğlu (25) Yaşar Üniversitesi  Matematik Bölümü’nü geçtiğimiz yıl bitirip yüksek lisans eğitimine başladı. Çok sevdiği matematik üzerine eğitim alan ve bu alanda akademisyen olma hedefindeki Çilengiroğlu’nun asıl tutkusu ise havacılık fotoğrafçılığı. Çocukluğunda deniz astsubayı babasının fotoğraf makinasıyla başlayan fotoğrafçılık merakına, efsane film Top-Gun’ı izleyince uçaklara olan tutkusu da eklenen Çilengiroğlu, son 6 yıldır bu tutkusunun peşinde binlerce kilometre kat ederek binlerce askeri ve sivil uçağın fotoğraflarını çekti. İlk olarak askeri gösterilerde ve askeri üs yakınlarında askeri uçakların çekmeye başlayan Çilengiroğlu, “Babamın mesleği ve Top-Gun’dan etkilenmem nedeniyle tüm askeri uçakları fotoğraflamaya başladım. Bunu sivil uçakların fotoğraflarını da çekmek izledi. Bu sayede aynı tutkuya sahip insanlar tanıdım, yakın arkadaşlıklar kurdum. Matematikçi olarak edinemeyeceğim deneyimler ve hikayeler edindim” dedi.

Sivil havacılık fotoğrafçılığı ve air-show maceralarının başlangıcını anlatan Çilengiroğlu, “Arkadaşımla birlikte İzmir’de bir kafede otururken İstanbul’dan uçakla dönüş bileti aldık. Dönüş biletimiz yanmasın diye otobüsle İstanbul’a gidip sivil havacılık fotoğrafları çekmeye başladık. 6 yıl önce Türkiye’ye tescilli sivil tüm uçakları fotoğrafını toplamaya başladığımda bu kadar tutku haline geleceğini tahmin etmemiştim. Arşivimde olmayan her bir uçak, benim için bir macera ve heyecan olmaya başladı. Tabii ki fotoğraf çekerken çoğu zaman yasak kelimesi ile karşılaştık, ancak her seferinde tüm zorluklara karşın engel olmadı. Biraz kaçak, biraz gizli, bazen de air-showlarda fotoğraf çekerek heyecanımızı hiç kaybetmedim. Fotoğrafını çekmediğim yalnızca artık uçmayan Fransız Concorde kaldı. Onu da Fransa’ya gidip müzede fotoğraflamak istiyorum” diye konuştu.

Uçak fotoğrafları çekmeyi tutku haline getiren Yaşarlı Enver Çilengiroğlu'nun yakaladığı karelerden biri...
Uçak fotoğrafları çekmeyi tutku haline getiren Yaşarlı Enver Çilengiroğlu’nun yakaladığı karelerden biri…

BİR UÇAK FOTOĞRAFI İÇİN 24 SAAT YOLCULUK YAPTI

Uçak fotoğrafı peşinde koşarken, şehir şehir, havaalanı havaalanı dolaşan Enver Çilengiroğlu, bir kare fotoğraf için günlerce, haftalarca, hatta aylarca  o uçağın gelmesini beklediğini belirterek, “Uçak kokpitinden, tren markizine kadar normalde aklımın uçundan geçmeyecek yerlerde fotoğraf çekme imkanı buldum. 24 saat içinde birçok şey yapılabilir. Ancak iki tane F-16 ve F-4 Phantom fotoğrafı çekmek için İzmir’den Kocaeli’ne gidip otobüsten inerek hemen yemek yiyip Ankara trenine binip oradaki gösteride uçakları çektim. Gösteri bitince de havalimanına gidip uçakla İzmir’e döndüm.  Son olarak belediye otobüsü ve vapur ile eve ulaşıp 24 saat içinde uçak fotoğrafı çekmekle birlikte deniz, kara, hava ve demiryollarını kullanarak bir güne değişik anılar sığdırdım” dedi.

YASAR-Malezya (1)

ARŞİVDEN ÇIKAN ÜZÜCÜ ANILAR

Bugüne kadar hala uçuşta olan Mig’lerden F-16’ya, Airbus 747’dan Rus Antanov’lara kadar tüm sivil ve askeri uçakları fotoğrafladığını kaydeden Çilengiroğlu, “Aynı zamanda üzücü anılar da yaşadım. Çektiğim ilk uçaklardan olan THY’nin Tekirdağ uçağı Hollanda’da düştü. Bu olaya çok üzülmüştüm. Yakın zamanda kaybolan Malezya uçağı da benim için acı bir arşiv oluşturdu. Malezya uçağının kaybolduğunu duyunca arşivimi kontrol ettim. Dünyanın dört bir yanında 25 ülke tarafından aranan uçağın fotoğrafını kuyruk numarasına bakarak arşivimde buldum. İran Havayolları’na ait Airbus 747-800 uçağını çekmek için İstanbul’a gittiğimde çekmiştim. Umarım diğer uçakların başına böyle talihsizlikler gelmez ve Malezya uçağı bir an önce bulunur” şeklinde konuştu.