Katı atıklar ışık saçıyor

Türkiye’de yıllık 25,8 milyon ton, İzmir’de ise 1,6 milyon ton katı atık toplanıyor. Katı atıklardan kaynaklanan çevre problemleri ise her geçen gün artıyor. Bu problemden yola çıkan Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, atıklardan tasarımlar yaptı. Katı atıklarla tasarlanan aydınlatma elemanı projeleri, 1 Kasım – 14 Aralık 2014 tarihleri arasında yapılacak 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde sergilenecek.

atık sergi (5)
Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri atıklardan yaptıkları tasarımlarla çevre sorunlarına dikkat çektiler.

 

KREDİ KARTI DA VAR, BOŞ KOVAN DA

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Temel Tasarım dersi kapsamında tasarlanan projelerde, kredi kartları, halat, su şişesi kapakları, konserve kutuları, sigara paketleri, çakmak, çöp torbası ve kuş kafesi gibi malzemeler kullanılıyor. Avcılığa eleştirel bakış getiren ve nesli tükenmekte olan hayvanlara gönderme yapan projede plastik boş mermi kovanları kullanılırken süresi bitmiş kredi kartlarının küresel atık sorununa gönderme yapan diğer bir projede ise yine süresi geçen kredi kartları kullanılıyor.

 

Hazal Özçelikler, av fişeklerinden aydınlatma elemanı - Ertuğrul Demir, eski kredi kartlarından aydınlatma elemanı projeleri.
Hazal Özçelikler’in av fişeklerinden aydınlatma elemanı – Ertuğrul Demir’in eski kredi kartlarından aydınlatma elemanı projeleri de dikkat çekiyor.

KATI ATIKLARIN YÜZDE 90’I GERİ DÖNÜŞEBİLİR

Yrd. Doç. Dr. Fatma Esen Taylor, “Son yıllarda katı atıklardan kaynaklanan problemler, en önemli çevre sorunlarından biri haline geldi. Ancak bu katı atıkların yüzde 90’ını geri dönüşümle tekrar kullanmamız mümkün. Bu projede, aydınlatma elemanı tasarımlarında katı atıkları kullanarak hem atıkların azalmasına, hem de doğal kaynakların korumasına çözümler üretmeyi amaçladık. Her proje, bireylere, küresel ısınma ile zarar gören doğal hayat ve azalan kaynaklara daha dikkatli yaklaşmaları konusunda hatırlatmalar yapıyor.Öğrencilerimiz tarafından her yıl geliştirilen projelerle, geri dönüşüme destek vermeyi de hedefledik” dedi.

 

 

Burcu Gürgit, atık marangoz malzemelerinden mum ağacı projesi
Burcu Gürgit: Atık marangoz malzemelerinden mum ağacı projesi
Aysu Çelikkaya, eski çakmaklardan aydınlatma elemanı projesi
Aysu Çelikkaya: Eski çakmaklardan aydınlatma elemanı projesi

 

Ayşen Adar, çöp poşetlerinden aydınlatma elemanı – Sude Pedük, kullanılmış halattan aydınlatma elemanı projeleri.
Ayşen Adar:  Çöp poşetlerinden aydınlatma elemanı – Sude Pedük, kullanılmış halattan aydınlatma elemanı projeleri.

TÜRKİYE’NİN KATI ATIK RAKAMLARI

Türkiye İstatistik Kurumu “Belediyelerin katı atık istatistiklerine” göre;

-Türkiye’de günde kişi başına düşen atık miktarı 1,12 kilogram. Bunun yüzde 20’sini ambalaj atıkları oluşturuyor. Belediyelerce, ülke genelinde, yıllık toplam 25,8 milyon ton atık toplanıyor.

-İzmir’de yılda toplanan atık miktarı 1 milyon 613 bin 168 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,20 kilogram.

-İstanbul’da yılda toplanan atık miktarı 5 milyon 670 bin 824 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,13 kilogram.

-Ankara’da yılda toplanan atık miktarı ise 1 milyon 880 bin 527 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,06 kilogram.

-Türkiye’de kişi başına düşen günlük atık üretiminde Muğla 2,12 kilogramla birinci sıradayken Hakkari ise 0,46 kilogramla son sırada yer alıyor.