Kadın sorunları için buluştular

Yaşar Üniversitesi ile Hollanda kökenli uluslararası SPARK kuruluşu arasında imzalanan iş birliği çerçevesinde Yaşar Üniversitesi Irak’ta çeşitli etkinlikler gerçekleştirerek üniversitelere destek verecek. Bu kapsamda düzenlenen uluslararası katılımlı çevrimiçi “Toplumsal Cinsiyet ve Sosyal Uyum” konferans ve çalıştayında, Iraklı sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler bir araya gelerek ülkede kadın olmanın zorlukları ve çözüm yollarını tartıştı.

Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM) ve Yaşar Üniversitesi UNESCO kürsüsünün birlikte gerçekleştirdiği çevrimiçi etkinlikte toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi temel sorunlar tartışıldı. Yaşar Üniversitesi’nden dört akademisyenin, 10 öğrenci ve araştırmacının destek verdiği, pek çok öğrencinin katılımcı olduğu etkinlik, yakın coğrafyaların sorunlarını anlamak için dört üniversitenin bir araya gelmesini sağladı. Katılımın yüksek olduğu etkinliğin ardından hazırlanan rapor ile kurumların birlikte çalışma kapasitesi artırılmasına karar verildi.

ÜÇ IRAK ÜNİVERSİTESİNİN YETKİLİLERİ KONUŞTU

Açılış konuşmalarına Hollanda Irak Büyükelçiliği’nden bir yetkilinin, Kuzey Irak Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alya Abbas Al-Attar, Erbil Politeknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kawa Sherwani ve Musul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muneer Salem Taha Al-Badrani’nin katıldığı iki oturumdan oluşan etkinliğin ilk oturumunda, Irak’ta toplumsal cinsiyet eşitliğinde yaşanan sorunlar, yetkililer ve akademisyenlerin sunumlarıyla ele alındı. Etkinliğin ikinci kısmında eşzamanlı olarak düzenlenen 6 paralel oturumunda, Covid-19 salgınının Irak’ta kadının üzerinde yarattığı sosyo-ekonomik baskı, kadına yönelik şiddet, kadın mülteciler, kadın istihdamı, yüksek öğretimde kadının durumu, kadının Irak’ta barışı korumadaki yeri gibi toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan konular tartışıldı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinde tüm ülkelerin ve kurumların birlikte çalışması ve birbirine destek olması gerektiğinin altını çizen YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker, “Uluslararası göç, iklim krizi, savaş, şiddet, ayrımcılık gibi sorunların altını kazıdığımızda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ülkeler ve politikalar üstü sorun olduğunu görebiliyoruz” dedi.