İZMİRLİ ÖĞRENCİLERİN HAYRAN BIRAKAN BULUŞLARI

Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen ödül töreninde birbirinden iddialı 10 projenin tanıtımı jüri önünde gerçekleştirildi.

– Makarna ve pirinç haşlama suyu ile elma, portakal, patates ve ayva kabuklarından yapılan çevreci  saç spreyi kadınların yeni güzellik sırrı olmaya aday…

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Gıda ve Ambalaj Atıklarının Değerlendirilmesi Yarışması” ile liseli mucitlerin birbirinden iddialı buluşları gün yüzüne çıktı. Dereceye giren projeler arasında makarna haşlama suyundan saç spreyi, atık maden suyu şişelerinden aydınlatma heykeli ve ambalaj bisikleti gibi ilginç ve dikkat çekici icatlar yer aldı.
Gıda sanayi sektöründen kaynaklanan atıkların ancak yüzde 20’sinin bertaraf edildiği Türkiye’de atıkların yeniden kullanımına dikkat çekmek isteyen Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü örnek bir proje yarışmasına imza attılar. İzmir’de teknik ve meslek liselerine yönelik olarak düzenlenen ‘Gıda ve Ambalaj Atıklarının Değerlendirilmesi’ konulu yarışmaya 58 okuldan 174 öğrenci başvurdu, 10 okul da finale kalmayı başardı.

Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen ödül töreninde  birbirinden iddialı 10 projenin tanıtımı jüri önünde gerçekleştirildi.
Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen ödül töreninde birbirinden iddialı 10 projenin tanıtımı jüri önünde gerçekleştirildi. Törene Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Murat Barkan ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı da katıldı.

Geri kazanım konusunda farkındalık yaratacak projelere imza atan okullardan Gazeteci Çetin Altan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ‘Cam Ağacı’ projesi ile birinci, Cumhuriyet N.S.İ Kız Teknik ve Meslek Lisesi ‘Doğadan Doğala’ projesi ile ikinci, Yunus Emre Anadolu Lisesi ‘Okyanus Sırtı’ projesi ile yarışmada üçüncü oldu.
 İşte ödüllü yarışmada dereceye giren projeler:
 Cam Ağacı Projesi

Camın geri kazanımdan sağlanan tasarruf oranlarına dikkat çekmek isteyen öğrenciler projelerinde maden suyu şişelerinden aydınlatma heykeli tasarladılar. Camın geri kazanımıyla enerji tüketiminde yüzde 25 azalma, hava kirliliğinde ise yüzde 20 azalmanın sağlanacağını belirten öğrenciler projelerinin hem ülke ekonomisine hem dünyanın temizliğine hem de kaynakların verimli kullanımına katkı sağlayacağını söylediler.

1. olan cam ağacı projesi
Birinci olan cam ağacı projesi

Doğadan Doğala Projesi
GISS adını verdikleri Gıda Saç Spreyi tasarlayan öğrenciler spreyin yapım aşamasında makarna haşlama suyu, pirinç ıslatma suyu, elma, portakal, patates, ayva kabukları gibi mutfaklarda oluşan gıda atıklarını kullandılar. Piyasada bulunan saç spreylerinin aksine tasarladıkları ürünün insan sağlığına, çevreye ve ozon tabakasına zarar vermediğini belirten gençler spreyin 120 santigrat derecede, 10-12 dakikada strelize edilerek yapıldığını belirttiler.

Doğadan Doğala Projesi
Doğadan Doğala Projesi

 

 Okyanus Sırtı projesi
Okyanus Sırtı Projesi

Presleme (sıkıştırma) mantığına dayalı atık efor bisikleti tasarlayan öğrenciler bu bisiklet sayesinde atıkların doğada daha az yer kaplamalarını sağlayacak bir yöntem geliştirdiler. Pedalın manuel olarak dönmesiyle küçülen atıkların daha sonra özel tasarım sepetlerinde toplanacağını belirten yaratıcı gençler böylece hammadde döngüsüne de katkı sağladıklarını ifade ettiler.