İzmirli çevre dostu genç tasarımcılar

Yaşar Üniversitesi’nin tasarımcı gençleri projeleriyle hem hayatı kolaylaştırıyor hem de doğayı koruyor. Çocuklara çevre dostu oyuncaklardan ev hanımlarına özel mutfak gereçlerine kadar pek çok alanda geliştirdikleri tasarımlarda katı atıkları da değerlendiren gençler yaratıcılıkta sınır tanımıyor.

Türkiye’de yılda yaklaşık 25 milyon ton  İzmir’de ise yılda yaklaşık bir buçuk milyon ton  katı atığın ortaya çıkmasıyla oluşan çevre problemlerinden yola çıkan Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri 1 yıl boyunca birbirinden iddialı tasarımlara imza attı. Çevre dostu oyuncaklardan televizyon için renkli çerçevelere; mutfaklarda büyük kolaylık sağlayacak kağıt havlu aparatlarından katı atık aydınlatma elemanlarına kadar pek çok alandaki çalışmalar Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen öğrenci projeleri sergisinde görücüye çıktı.

sergi (3)

KATI ATIKLAR TASARIMA DÖNÜŞTÜ

Sanayi firmaları ile de başarılı projelere imza atan yetenekli gençlerin ‘bir tasarım ofisi’ mantığı ile hareket ettiğini belirten Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mine Ovacık, “Öğrencilerimiz henüz mezun olmadıkları halde tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi yaratıcı ekipler halinde pek çok başarılı çalışmaya imza atıyor. Pek çok projede katı atıklar tekrar değerlendirildiği gibi kullanıcılar için hayatı kolaylaştırıcı ve keyifli ürünler ortaya çıkıyor” dedi.

Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin açtığı sergide öne çıkan çalışmalarında şunlar yer aldı:

EV HANIMLARI İÇİN TASARLANDI

sergi (2)

Hijyen malzemelerinin evlerdeki kullanımını artırmak ve yoğun mutfak etkinliği sırasında tek el kullanım kolaylığını sağlamak amacıyla çeşitli kağıt havlu aparatları tasarlandı. Hedef kitlesi ev hanımları olan tasarımlarda plastik malzeme yerine daha düşük maliyetli karton ve dengi malzemeler kullanıldı. Viking A.Ş ve Yaşar Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen projede 3  öğrenci ‘İyi Tasarım’ ödülüne layık görüldü.

EKRANLAR ARTIK RENGARENK  

sergi (6)

Vestel firmasına ait bir televizyon modelinin değişebilir çerçeveleri için grafik çalışması gerçekleştirildi.  Yaşarlı öğrenciler ve Vestel Endüstriyel Tasarım Ekibinin ortak çalışmasıyla ortaya çıkan özel tasarım cıvıl cıvıl renkleriyle büyük ilgi çekti.

KASET DE VAR ÇALI SÜPÜRGESİ DE

Pet şişe, karton, teneke gibi katı atıkların değerlendirilmesine dikkat çekmek amacıyla aydınlatma araçları tasarlandı. Kasetten, CD’ye, şişeden çalı süpürgesine kadar onlarca farklı katı atık malzemesinin kullanıldığı tasarımlar fonksiyonelliği ile dikkat çekti.

sergi (1)

ÇOCUKLARA ÖĞRETİCİ ÇEVRECİ OYUNCAKLAR

sergi (4)

Lazer kesim tekniği kullanılarak kartondan yapılan çevreci oyuncaklar.  3-6 yaş çocukların hem oynayabileceği hem de yaratıcıklarını geliştirebileceği oyuncaklar üç boyutlu olarak tasarlandı.