İzmir’e gelen turist hem zengin, hem çevreci

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü akademisyenleri gerçekleştirdikleri çalışma ile İzmir turizmini birinci lige taşıyabilecek öneriler ortaya koydu.

Yaşarlı akademisyenlerin turizm sezonu öncesi gerçekleştirdiği çalışmalarda kentin turizm talebini artıracak “İzmir Tanıtım Platformu’nun Kurulması”, “Özel Müzeciliğin Teşviki”, “Festival Sayısının Artırılması”, “Psikoterapi ve Hidroterapi Merkezlerinin Oluşturulması” gibi hedefler belirlendi.

İzmir’in gelecek hedefi

Türkiye turizm sektörü sıralamasında ilk 3’ün içinde yer alamayan İzmir için eylem ve faaliyetler de geliştirdiklerini belirten Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar kentte yaşanan turizm gelişmelerini şöyle değerlendirdi:

“İzmir’de turizm sektöründe dünyadaki eğilime uygun olarak girişimcilik ve inovasyon giderek yaygınlaşıyor. Dünyada yaygınlaşan otellerde yeni ürünler sunma, agro (çiftlik) turizmi gibi yeni seçenekler yaratma,  otel odalarını yeni teknolojilere uygun hale getirme, SPA merkezlerini artırma gibi uygulamalar İzmir için de gelecek vaat etmektedir.”

Prof. Dr. İge Pırnar- Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Başkanı

İzmir’in sunduğu turizm arzının dünyadaki yeni turist profili ile de örtüştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Pırnar, “Yapılan çalışmalar sonucunda dünyada sayısı hızla artan ‘farklı deneyimler yaşamak isteyen’, ‘çevre, sürdürülebilirlik ve kültürel konulara duyarlı’, ‘internet ve mobil teknoloji kullanan’, ‘bireysel seyahat planlayan’ gibi özelliklere sahip dünyadaki yeni turist profilinin İzmir’e gelen turist profili ve kentin turizm adına sunduğu potansiyel ile örtüştüğü tespit edilmiştir.” dedi.

YASAR-Turist (1)

İşte İzmir’in yeni turist profili

Yüksek gelir grubuna sahip

-Çevre ve kültürel konulara duyarlı

-Yeni yerler ve tatlar keşfetmeyi, rahat ve huzurlu bir tatil yapmayı seven

-Yıl boyu çok çalışıp kendini kısa ama sık seyahatlerle ödüllendiren

-Güvenilir seyahat acenteleri ile veya bireysel seyahat eden

-SPA, butik otel gibi lüks hizmetleri tercih eden

İzmir’i, turizm sektörü sıralamasında ilk 3’ün içine taşıması için önerilen eylem ve faaliyetlerden bazıları şöyle:

Mevcut 40 bin civarında olan yatak sayısı 100 bine çıkarılması

EXPO tanıtımında kullanılmak üzere kentin fuarcılık kimliğini vurgulayan “Fuar Müzesi” kurulması

– İnovatif turizm girişimcilerinin desteklenmesi

Çocuk müzeleri gibi bilim ve eğlenceyi birleştiren kültür yatırımlarının desteklenmesi ve özel müzeciliğin teşvik edilmesi

-İzmir Tanıtım Platformu’nun kurulması ve gerekli stratejilerin oluşturulması

-Uluslararası platformda gerçekleştirilecek “Üniversitelerarası İzmir Kısa Film Festivali”

-Şarap turizmine destek verilmesi

– Kente özgü gastronomi odaklı bir kuruluşun oluşturulması, bu kuruluşun eğitim verme ve sertifikalandırma yetkisinin sağlanması.

-Eko Köy sayısının artırılması

– Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi turlarının reklamına daha çok önem verilmesi

– Antik Allianoi, Asklepion (Bergama) gibi psikoterapi ve hidroterapi merkezlerinin günümüzde de oluşturulması

– Festival sayı ve çeşitliliğinin artırılması,  yeni ve çağdaş kültür turizmine yatırım, sağlık turizminde markalaşmak için psikoterapi ve hidroterapi merkezlerinin oluşturulması