İzmir’de genç yaş grupları arasında intihar girişimleri arttı uzmanlar uyardı

Yrd. Doç. Dr. Berrin Özyurt - Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İzmir’de en fazla intihar girişimi ’15-19’ yaş grubunda görülürken, ’20-24’ yaş grubunun da intihar girişiminde ikinci sırada yer aldığı belirlendi.   TÜİK verilerine göre 2012 yılında İzmir’de bin 457’si erkek, 3 bin 753’ü kadın olmak üzere toplam 5 bin 210 kişi intihar girişiminde bulundu. En fazla intihar girişimi ise yüzde 25.2 ile ’15-19’ yaş grubunda görüldü. İntihar girişiminde ikinci sırada ise yüzde 19.8 ile ’20-24’ yaş grubu yer aldı.

EN ÇOK ÇEŞME’DE, EN AZ BEYDAĞ’DA

Yine 2012 yılına göre İzmir’de intihar girişim hızının en fazla yaşandığı ilçe Çeşme oldu. Çeşme’yi sırasıyla Torbalı, Konak, Kemalpaşa ve Urla izledi. İntihar girişim hızının en az olduğu ilçe ise Beydağ olarak istatistiklere geçti. İzmir’de intihar girişimleri nedenleri incelendiğinde birinci sırada ‘aile geçimsizliği’ yer aldığı görüldü.

MÜCADELEDE ÖĞRETMEN-VELİ İŞBİRLİĞİ ŞART

Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de hızla yükselişe geçen intihar girişimlerini değerlendiren Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berrin Özyurt aileleri uyardı. İntiharın 15-24 yaş grubundaki gençler arasında üçüncü ölüm nedeni olduğunu belirten Doç. Dr. Özyurt okullarda öğretmen, yönetici ve velilerden oluşan bir ‘krize müdahale ekibi’ kurulması gerektiğini savundu. Kurulacak ekibin öğrencilerin kişisel kontrol becerilerini sağlamasında ve stres ile mücadelede  etkin olabileceğini ifade eden Özyurt şu bilgileri verdi:

TRAVMAYI BEKLEMEYİN

“Ülkemizdeki intihar girişimlerini incelediğiniz zaman 15-24 yaş arası gençlerin büyük risk altında olduğunu görebilirsiniz. Bu konuda okul, toplum ve aile ilişkisini güçlendirmek çok önemlidir. Okul çalışanlarının intihar riskleri ve ipuçları konusunda eğitimli olmaları gerekmektedir. Dahası okullarda okul müdürü, öğretmenler, rehber öğretmen, öğrenci temsilcisi ve okul aile birliği temsilcisinden oluşan bir krize müdahale ekibi kurulmalıdır. Bu kişilerin intihar tehlikesi durumunda krize müdahale aşamalarını bilmesi gerekmektedir. Ayrıca öğrencinin intihar riskini değerlendirmek, ihtiyaç duyulan ruh sağlığı hizmetlerini belirlemek ve öğrencinin uygun bakımı almasını sağlamak çok önemlidir. Okul personelinin ve öğrencilerinin duygularından söz etmelerini sağlayacak ortamlar yaratılmalıdır. Bir öğrencinin intiharı diğerlerine de örnek olabileceğinden, diğer öğrencilerin travma geçirmelerini önlemek ve daha sonraki intiharları ortadan kaldırmak amaçlanmalıdır. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de çeşitli çalışmaları bulunmaktadır.”

Yrd. Doç. Dr. Berrin Özyurt - Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi
Yrd. Doç. Dr. Berrin Özyurt –
Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi

STRES YÖNETİMİ GELİŞTİRİLMELİ

İntiharı önleme çalışmalarında dikkat edilmesi gereken unsurlara da değinen Özyurt, “Öğretim programları içinde intihar önleme eğitimine yer vermek, destekleyici okul, aile, toplum ilişkisini geliştirmek, okula bağlılığı artırıcı etkinlikler yürütmek ve akran dayanışmasını artırmak önemlidir. Öğrencilerin  iletişim becerileri, kişisel kontrol becerisi, karar verme ve kişisel, sosyal problem çözme becerisi, stres yönetimi gibi yaşam becerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. İntihar önlenememişse, okulda bir kriz ortamı oluşur ki işte o zaman krize müdahale ekiplerinin durumu kontrol altına alması önemlidir” dedi.

MEDYA ÖZENDİRMEMELİ

Medyada yer alan bazı intihar haberlerinin ‘Ölüm bile ayıramadı’ şeklinde yüceltilen ve romantikleştirilen başlıklarla yer aldığına da dikkat çeken Özyurt bu tür intihara özendirici haberlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE RAKAMLAR

-Dünyada yılda ortalama 1 milyon kişi intihar ederek yaşamına son veriyor.

-Dünyada intihar ‘15-19’ yaşa arasında 2’inci, ‘15-24’ yaş arası 3’üncü, ‘10-14’ yaş arasında 4’üncü ölüm nedeni.

-Türkiye’de intihar girişimi ve gerçekleştirme oranı Avrupa’ya göre daha düşük.

-Türkiye’de en çok ’15-24’ yaş arasındaki kişiler intihar ediyor.

BUNLARI YAPIYORSA DİKKAT EDİN

-Kendini öldürmekten ya da ölümden bahsediyorsa.

-Ölüm ya da intiharla ilgili şeyler okuyorsa, yazıyorsa.

-Değersiz ya da çaresiz hissettiğini söylüyorsa.

-Sürekli sıkıldığını söylüyorsa.

-Kişilik değişiklikleri ortaya çıktıysa.

-Arkadaşlarından ve aile üyelerinden uzaklaştıysa.

-Dikkatini odaklamakta zorluk çekiyorsa.

-İsyankar ve şiddet içeren davranışlar göstermeye başladıysa.

-Okul başarısı düştüyse, okulda problemler yaşıyorsa, arkadaşlarıyla çıkmak gibi alışkanlıklarında değişiklikler olduysa.

-Dış görünüşüne ilgi göstermiyorsa birey intihar riski altında olabilir.