İzmir, finansal kayıtın merkezi olabilir

 

Türkiye’de tüm finansal hareketlerin kaydını tutan  günlük işlem hacmi 302 milyar TL’yi bulan, toplam işlem hacmi ise yıllık 5,6 trilyon TL olan Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), Yaşar Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı.

Protokole göre, MKK kendi mühendisleriyle geliştirdiği dünya çapında ödüller kazanan yazılımlarına Yaşar Üniversitesi ile yaptığı işbirliğiyle yenilerini eklemeyi hedefliyor. Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen protokol töreninde, İzmir’in, gelecek vizyonunda ABD’nin Silikon Vadisi örneğinde olduğu gibi Türkiye’nin yazılım merkezi olabileceği, kentin gelecek vizyonunda bu olduğu görüşü ortaya çıktı.

Yaşar Üniversitesi, Türkiye finans piyasasının kalbini elinde tutan MKK ile yeni yazılımlar geliştirmek, öğrencilerin ve uzmanların eğitimi, ekonomik danışmanlık gibi konularda işbirliği protokolü imzaladı. İmza törenine, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, MKK Genel Müdürü Doç. Dr. Yakup Ergincan, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ekici ve Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz katıldı. Türkiye’nin finans sisteminin güvenliği ve katma değerli ürün yaratmak için kendi yazılım ekibini kuran, e- genel kurul, e- veri, e- şirket, e– ürün gibi yazılımlarıyla TÜBİTAK’tan ve dünya çapında birçok kuruluştan ödüller kazanan MKK ile Yaşar Üniversitesi, yeni yazılımlar geliştirmek, sistem güvenliğini daha da artıracak programlar için de kolları sıvadı.

MKK

İZMİR SİLİKON VADİSİ OLABİLİR

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, İstanbul’un Türkiye’nin finans merkezi olduğunu hatırlatarak, “İzmir, belki bir sanayi kenti olamaz, ancak entellektüel sermayesiyle tasarım ve yazılım kenti olabilir. Bunun için çok iyi bir yer” dedi.

YAZILIM DEVLERİ İZMİR’E GELİYOR

İşbirliğinden daha fazla yararlanacak olan kesimin kendilerini olduklarını, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-ge Merkezi ünvanı aldıklarını hatırlatan MKK Genel Müdürü Doç Dr. Yakup Engincan ise “California’nın Silikon Vadisi’nin olduğu ortamın aynısı var burada. Ürün geliştirme için İzmir çok daha uygun bir ortam. İzmir’in her alanda daha kolay bir kent olma, ucuz olma avantajı, hizmet sektörünün de ilgisini çekiyor. Yazılım devi Sybersoft, İzmir’deki bu avantajları görerek beyin takımını buraya taşıyıp merkez açtı. Stratejik olarak bunun gibi birçok firmanın daha İzmir’e ilgisinin olduğunu biliyoruz. Bu işbirliğinin de ülkemiz ve İzmir için güzel bir sinerji yaratacağına inanıyorum” diye konuştu.

FİNANSIN BEYİN TAKIMI İZMİR’E ÇEKİLEBİLİR

İzmir’e yazılım firmalarının son dönemde büyük ilgi gösterdiğini belirten Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, “İzmir’de 4 tane teknoloji geliştirme merkezi kuruluyor. Bunlara entegre olarak Silikon Vadisi potansiyeli ortaya çıkıyor. İstanbul, finans merkezi olabilir, ancak finansın beyni, yazılım ekipleri neden buraya gelmesin? Nasıl ABD’de finansın merkezi New York Wall Street’teyken yazılımları, beyin takımı San Francisco’daki Slikon Vadisi’ndeyse bu Türkiye için de uygulanabilir.  Finansın beyin takımı bu kente çekilebilir. Üniversitelerle entegre olarak tabii ki bu mümkün olabilir. Bunun peşine düştük. Bu kentin geleceğinde böyle bir vizyon var” dedi.

Koltuksuz, “İzmir, her anlamda bu tarz firmalar için çekici. Çünkü yaşaması çok daha konforlu ve rahat bir kent. Fikir üreten insanların daha rahat çalışma ortamına ihtiyaç duydukları da bir gerçek. Örneğin yazılım firması Veripark İzmir’e geldi. Sadece pazarlama bölümünü İstanbul’da bırakıp olduğu gibi İzmir’e taşındılar. 300 kadar mühendis istihdam edecek. Şu anda bizden 15-20 kadar eleman istediler. Ericson 200 kadar mühendis isteğiyle İzmir’de, Buca’ya taşınıyor. Sybersoft zaten sahibi İzmirli olan bir firma. Onlar da İzmir’e geldiler. Kentkart’ı getirebilmek için çalışıyoruz. İstanbul’da yatırımı çok fazla. Bünyelerindeki Kentsoft, Smartsoft firmalarıyla Mastercard ve Visacard’ın güvenlik kod gelişimlerini yapan dünyadaki 8 firmadan bir tanesi. İzmir’e de şube açtılar. Bunlar çok güzel gelişmeler“ şeklinde konuştu.

RAKAMLARLA MKK

Ekim 2013 verilerine göre, MKK’nın bünyesindeki saklamadaki kıymetlerin piyasa değeri 832 milyar TL. Yatırımcı sayısı 22 milyon 820 bin 552, bakiyeli yatırımcı sayısı ise 3 milyon 529 bin 109. Hesap sayısı 42 milyon 508 bin 916, bakiyeli hesap sayısı ise 4 milyon 204 bin 337. Borsadaki pay senedi yatırımcı sayısı 1 milyon 111 bin 299, pay senedi değeri 575 milyar TL. Devlet İç Borçlanma Senetleri 21 bin 497 yatırımcı, borçlanma senetleri değeri 188 milyar TL.  Yatırımcı fonu 2 milyon 685 bin 412 yatırımcı, değeri 32 milyar TL. Özel sektör borçlanma aracı 172 bin 5 yatırımcı, değeri 35 milyar TL. Borsa yatırım fonu 3 bin 977 yatırımcı, değeri 228 milyon TL. Yapılandırılmış ürünler 2 bin 800 yatırımcı, değeri 8 milyon TL. Varlığa dayalı menkul kıymet ve kira sertifikası bin 29 yatırımcı, 2,2 milyar TL. Borsada işlem gören 217 milyar TL, borsada işlem görmeyen 358 milyar TL, yabancı yatırımcı payı yüzde 63,04.