İngiliz okutmanın Osmanlı tutkusu

İngiltere’den tatil için geldiği Türkiye’de yaşamaya karar veren Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu İngilizce Öğretim Görevlisi John Thompson, Osmanlı el işi ürünlerinin yer aldığı “her nakışı aşkla” adlı koleksiyon oluşturdu, yüzyıllık bazı eşyaları da kesilmekten son anda kurtardı Thompson: “Koleksiyon için harcadığım paranın bir önemi yok, asıl önemli olan bu.

EFSUN YILMAZ-AA – İngiltere’den tatil için geldiği Türkiye’de yaşamaya karar veren Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu İngilizce Öğretim Görevlisi 53 yaşındaki John Thompson, Osmanlı el işi ürünlerinin yer aldığı “her nakışı aşkla” adlı koleksiyon oluşturdu, yüzyıllık bazı eşyaları da kesilmekten son anda kurtardı.  Yaklaşık 15 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve üniversitelerde İngilizce dersi verdiğini ifade eden Thompson, son 3 yıldır da Yaşar Üniversitesi’nde görev yaptığını dile getirdi.

2f195581b
Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu İngilizce Öğretim Görevlisi John Thompson, Osmanlı el işi ürünlerinin yer aldığı “her nakışı aşkla” adlı koleksiyon oluşturdu,

“POZİTİF ENERJİ VERİYOR”

İngiltere’de de koleksiyonerlik yaptığını, dekoratif eşya, porselen ve el işi ürünlerini topladığını dile getiren Thompson, tarihi çarşılarda rastladığı Osmanlı el işi ürünlerini de çok beğendiğini dile getirdi.

Tel kırma gibi yöntemlerle üretilen “hayat ağacı”, “çiçekler”, “kambur” motiflerine hayran olduğunu, doğal yollarla elde edilen renkleri de çok uyumlu bulduğunu anlatan John Thompson, şöyle konuştu:

“Tüm Osmanlı topraklarındaki ürünler çok güzeldi, toplaması ve saklaması da kolaydı. Çok fazla yer kaplamıyorlar ve evimde biriktirebiliyorum. Nakış ürünler bana pozitif enerji veriyor. Nişan, düğün gibi mutlu günler için dikkatlice üretilmişler. Eğer onlara bir ad vermem gerekirse “her nakışı aşkla” diyebilirim. Çünkü bu ürünleri ortaya çıkarmak uzun zaman alıyor ve sevgiyi ifade etmek için kullanılıyor.”

1120c29f8

“Sonsuza dek yaşıyorlar”

Özel sandıklarda sakladığı 100’den fazla ürünün bir de mesajı olduğu dile getiren Thompson, şunları söyledi:

“Güzel şeyler bulabilirsiniz ve eğer güzel şeyleri el işi ile yaparsanız bunlar sonsuza kadar kalabilir. Amacım, geçmişten bazı şeyler göstermek, insanlara güzel şeylerin teknolojiye ihtiyaç duymadığını ve pahalı olması gerekmediğini göstermek. Birinin sevgiyle işleyerek yaptığı bir ürün önemlidir ve bu kültür mirası sunmak da önemlidir.”

Koleksiyonun bir fiyatı olmadığı, ödediği rakamın da önemi bulunmadığını aktaran John Thompson, gerçek değerin maharet ve ürünlerin işlenme şekli olduğunu dile getirdi.

Koleksiyonunu bir katalog haline getirmek istediğini, hem Türkiye’de hem de İngiltere’de sergilemeyi arzu ettiğini anlatan Thompson, “Elimdeki bir parça Osmanlı döneminden kalma 120 yıllık bir hamam havlusu. Üzerinde hayat ağacı, meyve ve çiçek sembollerine rastlıyoruz. Bu ürünü bir antikacıda gördüm ve kurtardım. Çünkü biri onu lamba örtüsü olarak kullanmak için kesmişti. Onun parçalarını kurtarabildim, çerçevelettim ve odamın duvarında sergiliyorum” diye konuştu