Hukukçular sorumluluk sigortasını değerlendirdi

 Hukukçular ‘Sorumluluk Sigortası’nı değerlendirdi

Yeni Türk Ticaret Kanunda Sorumluluk Sigortaları Sempozyumu Yaşar Üniversitesi(YÜ) Selçuk Yaşar Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Aydın Zevkliler, Sigorta Hukuku Türk Derneği Başkanı Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Kerim Atamer, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Mertol Can, Bilgi üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Samim Ünan, YÜ Hukuk Fakültesi Yrd. Doç Dr. Ecehan Yeşilova Aras, YÜ Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Ayşe Havutçu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Serap Amasya, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak’ın katılımıyla gerçekleşen sempozyumu çok sayıda hukukçu dinledi. Sempozyumda ‘’Sorumluluk Sigortası’nda;  “Hükümlerin süreci ve kaynakları, riziko ve teminatın kapsamı, sigortacının sigortalıya yöneltilen tazminat talebine ilişkin yükümlülük hak ve yetkileri, zarar gören üçüncü kişinin sigortacıyı doğrudan dava etme hakkı, zaman aşımı, zarar sigortası hükümleri’’ başlıklı konular işlendi.  

Yeni Türk Ticaret Kanunu alkışlanmalı

Sigorta, sigortacılık, sigortalama, sigorta sorumluluğunun yaşamın tümüne egemen olduğunu belirterek konuşmasına başlayan YÜ Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Aydın Zevkliler, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun;  sigortaların can ve mal güvenliğini koruyucu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aydın Zevkliler, ’’Hava, deniz, kara araçlarının yapması zorunlu olduğu sigorta, işletmelerin çevreye yayacakları zararlardan dolayı gerçekleşen sigorta, sağlık kurumlarından doğacak zararlardan dolayı yapılan sigorta, ticaretten, endüstriye, su baskını, deprem gibi birçok alandan sigorta yaşamımızın içinde yer almaktadır. Sigorta yaşamsal kavramlar bütünüdür. Sigorta kanunları olumlu yönde değişmiştir. Ancak hak ettiği yasal düzene kavuştuğunu söyleyemeyiz. Zorunlu sigortanın taşımacılık ve araçlarda uygulanan zorunlu sigorta kişilerin can ve mal güvenliğini koruyuculuğunda önemli bir adımdır. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu bu anlamda alkışlamak gerekir.’’ dedi.

Temmuz ayında yürürlüğe girmesi beklenen Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun kişi, kişiler, kurum ve kuruluş haklarında olumlu etkileri olacağını ifade eden Sigorta Hukuku Türk Derneği Başkanı Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu, ’’Konser ve futbol müsabakasını bile sigortasız organize etmek mümkün değildir. Herhangi bir zarar olması göz ardı edilemez. Dernek olarak Yeni Türk Ticaret Kanunu 01 Temmuz’da yürürlüğe girse de girmese de kanunları anlamak ve anlatmakla yükümlüyüz’’ şeklinde konuştu.