“Hayır” demek en etkili çözüm

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Polis Memuru Bircan Birkan'a teşekkür çiçeği verdi.

Yaşar Üniversitesi’nde uyuşturucu madde bilgilendirme seminerine katılan İzmir Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi eğitmeni Bircan Birkan, öğrencilere uyuşturucunun zararlarını anlattı. Polisin yalnızca suçluyu yakalamak için değil gençleri uyuşturucudan korumak için de mücadele ettiğini vurgulayan Birkan, 2014’te 400 konferansta 42 bin kişiye eğitim verdiklerini kaydetti. Bircan Birkan, “Madde bağımlılığında, en etkili çözüm ‘hayır’ diyebilmek. Ne kadar net söylerseniz, sizi buna itmeye çalışan kişinin ikna olasılığı o kadar azalacaktır. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ en büyük kandırmacadır, bir kereden bir şey olur” dedi.

İzmir’de, narkotik polisi tarafından, 2014’ün ilk 11 ayında 7 bin 877 operasyonda, yaklaşık 2,5 ton esrar, 76 bin 500 uyuşturucu hap, 67 kilo sentetik uyuşturucu, yaklaşık 100 kilogram uyuşturucu yapımında kullanılan sentetik madde, 40 kilogram eroin, 1 kilo 750 gram da kokain ele geçirildi. Bu operasyonlarda 10 bin 449 şüpheli yakalandı, 457’si tutuklandı.

42 BİN KİŞİYE BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusu’nda Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Bilgilendirme Seminerine katılan İzmir Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi eğitmeni Bircan Birkan, polisin yalnızca suçluyu yakalamak için çalışmadığını, gençlerin sağlıklarını korumaya da çalıştığını belirterek, “100 bin bilgilendirici broşürü uzmanlara hazırlatıp dağıttık. Sivil toplum örgütleri, okullar başta olmak üzere 400 konferansta 42 bin kişiye bilgilendirmelerde bulunduk” dedi.

internet1

YALNIZCA “HAYIR İSTEMİYORUM” DEMENİZ YETERLİ

Öğrencilerine, uyuşturucunun zararlarını, zehre alıştırmak isteyen kişilerin nasıl kandırma yöntemleri izlediklerini anlatan Polis Memuru Bircan Birkan, “Acaba mı? Bir kez denesem mi? gibi yaklaşımlar, karşı tarafın üzerinize gelmesine neden olur. Alıcı olmazsa satıcı da olmaz. Gençlere bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. Ama en önemli görev yine gençlere düşüyor. Sadece ‘hayır istemiyorum’ denmesi en önemlisi. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ en büyük kandırmaca, bir kereden bir şey olur. 40 yıl boyunca sigara kullanana ‘bağımlısın’ dendiğinde, kabul etmiyor, ‘istersem bırakırım’ diyor, bağımlılık olarak görmüyor. Bu tamamen bir kendini kandırma durumu” diye konuştu.

“İradesi zayıflar bağımlı olur” anlayışının gerçeği yansıtmadığının altını çizen Bircan Birkan, “Maddeyi kullanan herkes bağımlı hale gelir. Ne psikolojik ne de fizyolojik özellik farketmez, herkes eşit risk altındadır” dedi.

NEDEN MADDE KULLANILMAYA BAŞLANIYOR

Uyuşturucu madde kullanan kişilerle görüştüklerinde, neden kullanmaya başladıklarını araştırdıklarını kaydeden Birkan, “Birçok nedeni olabilir. Merak duygusu bağımlılığa giden yolda bir başlangıç. Aslında insanda olması gereken bir duygu, ancak hayatta her şey denenmek zorunda değil. Maddelerin zararlarıyla ilgili edindiğimiz bilgiler bizim merak duygumuzu giderecektir. Arkadaş etkisi çok önemli. Kim verdi maddeyi sana, dediğimizde aldığımız cevaplar, ‘arkadaşım, yurttan, okuldan, mahalleden, kafeden tanıdığım, sevgilim’ oluyor. Yabancı kişiler değil, bilakis yakınındaki kişiler maddeyi veriyor. Doğru arkadaş seçimi çok önemli. Ayrıca, arkadaş grubunun içinde onlardan farklı olmamak için kullanmaya başladıklarını görüyoruz, büyük olabilme, kendini ispat etmek isteme de etkiler arasında” diye konuştu.

NASIL KANDIRIYORLAR

Ergenlik döneminin savunmasız bir dönem olduğunu belirten Bircan Birkan, “Özellikle gençler hedefte. Maddeye alıştırmak isteyenler, kandırma yöntemleri uygular. ‘Bir kez dene, bir kereden bir şey olmaz, ben denedim bir şey olmadı, hoşuna gitmezse kullanmazsın’ denilerek makul hale getirmeye çalışacaklardır. Kişi bu durumda özdeşlik kurar. ‘Ben kullanmadım sen kullan dese’ kullanmaz, kafasında soru işareti olur. En büyük tuzak, ilk kez verildiğinde ücretsiz verilmesi. Çünkü karşısındaki biliyor, istediği parayı fazlasıyla alacağını, asıl amacı bağımlı hale getirmek. Kaz gelecek yerden tavuğu esirgemiyorlar. Ayrıca, mutlaka bir ilaç kullanmama prensibiniz olmalı, arkadaşınızdan istediğiniz bir ağrı kesici suistimal edilebilir, bunu asla unutmamalıyız. Diğer maddeleri kullananların büyük bir çoğunluğu sigara da kullanıyor. Sigara bir ön basamaktır. Sigara kullanmayarak diğer maddelere geçişi de engellersiniz” dedi.

Madde bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Bircan Birkan, “Sağlık kuruluşlarında kişi rahatlıkla gidip tedavi yaptırabilir. Bunun için kurulan birçok özel AMATEM gibi birimler var. Mutlaka bir hekimin yardımı alınmalı. Uyuşturucu madde bulundurmak, satmak ve kullanmak suç. Sadece kullanmanın cezası 2 ila 5 yıl hapis. Ancak kişi kendisi sağlık kuruluşuna gider ve tedavi olursa herhangi bir ceza almaz” şeklinde uyarıda bulundu.

AİLELER NELERE DİKKAT ETMELİ

Ailelerin dikkat etmesi gerekenleri de aktaran Bircan Birkan, “Örneğin gözaltı morlukları, gözbebeklerinde büyüme birer belirtidir. Kullandığı maddeye göre belirtiler de değişir. Vücutta kızarıklıklar ve yaralar oluşmaya başlar, agresiflik, saldırgan tutum, hepsi birer belirtidir. Fiziksel belirtilerin yanı sıra psikolojik değişiklikleri de değerlendirmek lazım. Ergenliğe de çok benzer, ayırt etmek kesinlikle bir uzmanın yardımıyla olabilir. Şüphe edildiği zaman bir uzmanın yardımını alıp teşhis konulmalı” dedi.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Polis Memuru Bircan Birkan'a teşekkür çiçeği verdi.
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Polis Memuru Bircan Birkan’a teşekkür çiçeği verdi.