Hayallerine dikey geçiş yaptılar

İzmirli Oya Soyal (43) (solda) ile Ruşen Duman (30) hem kariyer hem de çifte diploma sahibi olmasına rağmen çocukluk hayalinin peşinden giderek yıllar sonra üniversite sıralarına tekrar oturdu.

İzmirli Oya Soyal (43) ile Ruşen Duman (30) hem kariyer hem de çifte diploma sahibi olmasına rağmen çocukluk hayalinin peşinden giderek yıllar sonra üniversite sıralarına tekrar oturdu.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıfta eğitim alan ve yakında avukat olmaya hazırlanan azimli kadınlar yol ayrımında olan herkese ‘hayatınızda radikal karar almaktan korkmayın’ çağrısında bulundu.

Küçük yaşlarından itibaren en büyük hayali avukat olmak olan ikiliden Oya Soyal 18 yaşında girdiği üniversite sınavının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümünü, Ruşen Duman ise Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünü kazandı. Ancak kazandıkları bölümlerin kendilerine göre olmadığını düşünen ikili hukuk bölümünde okuyabilmek için ertesi yıl bir kez daha sınava girdi. Daha önce bir üniversiteye yerleştikleri için yapılan puan kesintileri nedeniyle hayallerine ulaşamayan Oya Soyal ve Ruşen Duman bir meslek sahibi olabilmek için üniversitelerinden mezun olma kararı aldı.

İzmirli Oya Soyal (43) (solda) ile Ruşen Duman (30) hem kariyer hem de çifte diploma sahibi olmasına rağmen çocukluk hayalinin peşinden giderek yıllar sonra üniversite sıralarına tekrar oturdu.
İzmirli Oya Soyal (43) (solda) ile Ruşen Duman (30) hem kariyer hem de çifte diploma sahibi olmasına rağmen çocukluk hayalinin peşinden giderek yıllar sonra üniversite sıralarına tekrar oturdu.

43 YAŞINDA 3’ÜNCÜ ÜNİVERSİTESİ

Üniversite eğitiminin ardından abisiyle birlikte yazılım ve danışmanlık hizmeti veren bir bilgisayar şirketi kuran Oya Soyal, mesleğinde ilerlemesine rağmen avukat olma isteğinden asla vazgeçmedi. Ailesinden de aldığı destekle Açıköğretim Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu’nda eğitim almaya karar veren Soyal hayallerine giden yolda doğru adımı atmış oldu. Yüksekokulu bitirmesinin ardından 2 yıl önce Dikey Geçiş Sınavı’na girerek bu kez Yaşar Üniversitesi Hukuk Bölümü’nü burslu kazanmayı başaran Soyal, “Hukuk fakültesini kazanmak en büyük hayalimdi ancak bunun yalnızca bir hayal olarak kalmaması için çok çalıştım. 18 yaşımdan bu yana yani tam 25 sene boyunca avukat olmayı bekledim. Ailemin büyük desteğini almama rağmen çevremde bu işi asla başaramayacağımı düşünen insanlar da oldu. Ancak ben hem işimi hem de öğrenciliğimi başarılı bir şekilde yürüttüm. Belki liseden sonra hukuk fakültesini kazansaydım kıymetini bu kadar çok bilemeyecektim. Hatta belli bir olgunluğa eriştikten sonra hukuk bölümünde okumanın çok daha doğru olduğuna inanıyorum. Şimdiki hedefim yüksek lisans yaparak özel hukuk alanında uzmanlaşmak. Ancak tabii ki aktif olarak avukatlık yapacağım. Benim herkese tavsiyem yaşınız kaç olursa olsun, işteki pozisyonunuz ne olursa olsun hayallerinizden asla vazgeçmeyin” dedi.

İYİ Kİ CESARET ETTİM     

Ruşen Duman ise sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünü birincilikle bitirip üzerine eğitim bilimleri enstitüsünde tezli yüksek lisans eğitimini tamamlasa bile avukat olma hayalinden bir türlü vazgeçmedi. Lisede sosyal bilimler alanından mezun olduğu için hukuk fakültesi tercihinde bulunamadığını belirten Ruşen Duman, üniversite mezuniyetinin ardından abisinin hukuk bürosunda yıllarca asistanlık yapmayı sürdürdü. Ancak 2011 yılında Açıköğretim Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu’nda eğitim almaya karar veren Ruşen Duman, arkadaşı Oya Soyal gibi hedefine ilk kez bu kadar yaklaşmayı başardı. Dikey Geçiş Sınavı’yla Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan Duman, hedefine ulaşmak isteyen kişilere şu tavsiyelerde bulundu:

“Lisede sosyal bilimler alanından mezun olduğum için eşit ağırlıklı alanından mezun olan öğrencilerin alındığı hukuk fakültesi tercihinde bulunamadım. Sonraki yıllarda ise üniversite sınavına girsem bile alanım nedeniyle yapılan puan kesintileriyle bir türlü hukuk fakültesini kazanamadım. Ancak Adalet Meslek Yüksekokulu’nda eğitim almaya karar vermek ve daha sonrasında Dikey Geçiş Sınavı’na girmek bana büyük bir kapı açtı. Bu sayede yıllarca hayalini kurduğum hukuk fakültesini kazanabildim. Başta kendimden 10 yaş küçük gençlerle okuyacak olma fikri beni biraz tedirgin etmişti ancak şimdi iyi ki cesaret etmişim diyorum. Vazgeçmeyenler için bu hayatta hep bir yol vardır. Asla bu saatten sonra olmaz demeyin. Eğer siz isterseniz ve elinizden geleni yaparsanız başarmamanız imkansız. Hedefim icra hukuku alanında kariyer yapmak. Bunun için yüksek lisans yapmayı da planlıyorum.”