Gençler Facebook’u neden kullanıyor?

Türkiye nüfusunun neredeyse yarısı bir sosyal paylaşım sitesi olan Facebook kullanıcısı. 2006 yılından bu yana tüm dünyaya yayılan sitenin ülkemizdeki gençler tarafından hangi nedenlerle kullanıldığını araştıran Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serra İnci Çelebi, dikkat çekici sonuçlar elde etti. Araştırmaya göre, gençlerin aidiyet duygusu yaşattığını söyledikleri Facebook’u en çok bilgi ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları ortaya çıktı. Sosyal yaşamda bulunmayı seven ve yüz yüze iletişimde iyi olan kişilerin ise sosyal medyayı da uzun süre kullandığı belirlendi.

dijital (2)

6 SAATTEN FAZLA ZAMAN GEÇİREN VAR

İzmir’de yaşayan 18-30 yaş arası 229 genç ile sosyal medyanın kullanım nedenlerini araştırmak için anket çalışması gerçekleştiren Doç. Dr. Serra İnci Çelebi, sosyal medyada 6 saatten fazla vakit geçiren gençlerin olduğunu söyledi. Çelebi, “Ankete katılan gençlerin yüzde 77,3’ü her gün sosyal medyaya bağlandıklarını; yüzde 46,3’ü günde 1-2 saat, yüzde 33,2’si günde 3-6 saat, yüzde 7,9’u ise günde 6 saatten fazla sosyal medyayı kullandıklarını belirtti. Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 52,4’ü iki veya daha fazla sosyal medya sitesini kullandıklarını açıkladı” dedi.

Doç. Dr. Serra İnci Çelebi -Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Serra İnci Çelebi -Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi

AİDİYET DUYGUSU OLUŞTURUYOR

Türkiye’de 31 milyonu geçen Facebook kullanıcısı olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Çelebi, gençlerin Facebook’u hangi nedenlerle kullandıklarını şöyle anlattı:

“Gençlerin Facebook’u kullanma nedenleri çok çeşitli. Ancak aidiyet duygusu, arkadaş etkisi, bilgi ve eğlence ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşam kalitesinin artacağının düşüncesi en başta gelen nedenler arasında. Araştırma sonuçlarından çıkan ve üzerinde önemle durulması gereken konulardan birisi de Facebook üzerinden sunulan özel hayatın gizliliği. Araştırma sonuçlarına göre, kimliklerinin ve özel hayatlarının Facebook tarafından korunduğunu düşünen gençler, Facebook’un yorumlar özelliğini daha fazla kullanmakta. Yani, siber alemde kimliklerinin saklı kalacağını düşünen kullanıcılar kendilerini daha rahat ifade etmekte ve belli konularda arkadaşlarına daha rahat yorumlar yapabilmekte.”

face

HEM SOSYAL YAŞAMDA HEM SOSYAL MEDYADA RAHAT

Bir diğer araştırma sonuçlarına göre sosyal yaşamda bulunmayı seven ve yüz yüze iletişimde iyi olan kişilerin sosyal medyayı da uzun süre kullandıklarını belirten Yaşar Üniversitesi Akademisyeni Doç. Dr. Çelebi, “İçinde Facebook’un da bulunduğu sosyal ağların popülerliği ve yaygın kullanımı, acaba sosyal hayatta rahat iletişim kuranların mı yoksa sıkılgan olanların mı sosyal medyayı daha fazla kullanıyorlar sorusunu gündeme getirmekte. Kimi araştırmacılara göre, sosyal hayatta iletişim kurma konusunda yeterince girişken olmayanlar daha fazla medyaya yönelmekte ve özellikle sosyal medya onlar için bir alternatif olmakta. Diğer araştırmacılar ise, bunun tersini düşünüyor ve sosyal yaşamlarında konuşkan ve atak olanların sosyal medyayı da daha fazla kullandıkları görüşündeler. Ancak ankete katılan gençlerin büyük bir yüzdesi hem sosyal yaşamda bulunmayı sevdiklerini ve rahat olduklarını hem de sosyal medyayı uzun süreli kullandıklarını ifade ettiler.” bilgisini verdi.