Genç yönetmen ödüle doymuyor

Bugüne kadar katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda kısa filmleriyle 15 ödül kazanan genç yönetmen Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü 3. sınıf öğrencisi Burak Varlık, ödüllerine bir yenisini daha ekledi. Varlık’ın, çocukluk anılarından esinlenerek yaptığı animasyon filmi “Habitatsız” Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen 15. Kısa-Ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali’nde Animasyon Dalı’nda en iyi film ödülünü kazandı.

Burak Varlık
Burak Varlık

Eğitimini Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Film Tasarımı Bölümü’nde sürdüren Burak Varlık, belgesel filmi Sobe, kurmaca filmleri Oyun ve Maruf, deneysel filmi Döngü, canlandırma filmleri Fidan ve Habitatsız ile yurtiçi ve yurtdışında Fransa, İsviçre, İspanya, Makedonya gibi ülkelerdeki birçok film festivallerinde yer aldı. Aralarında Altın Koza, Akbank Kısa Film Festivali, Kristal Klaket Kısa Film Yarışması, İstanbul Kısa Film Festivali ve Kar Film Festivali gibi birçok yarışmada finalist olmayı başaran Varlık, dokuzu birincilik ve özel ödül olmak üzere toplam 15 ödül kazandı. Burak Varlık, son filmi Habitatsız ile de geçtiğimiz ay Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen 15. Kısa-Ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali’nde Animasyon Dalı’nda en iyi film ödülünü kazanarak ödül sayısını 16’ya çıkardı.

YSR Habitatsiz (2)

KAYBOLAN ÇOCUKLUĞUMUZU ANLATTI

Habitatsız isimli animasyon filminde, sokakta oynadığı, sokaklarında sütçülerin bozacıların dolaştığı, ancak şimdi yerini beton blokların aldığı mahallesini ve kaybolan çocukluğunu anlattığını belirten Varlık, “Çocukken en çok suluboya resim yapmayı severdik. Bu filmde de arka planda suluboya resimler kullandık.  Çağdaş Ülgen’le suluboya çalışıp bilgisayara aktarıp fonu çıkardık.  Çocukluğuma dönüp yaşanmış bir hikayeyi sanki bir rüya sahnesi gibi gölgelerle anlatmak istedim. Bahçeli evler arasında, sokakta aynayan bir çocuktum. Günümüzde ise artık bu kalmadı, çocuklar sokakta oynamaz oldu. Bir animasyon belgesel gibi düşündüm. Seksek oynayan çocuklar, sütçü, bozacı ile mahalle kültürünü yaşatmak istedim. Eskişehir’de çocukluğumun geçtiği mahalleyi, binalarla kaplanmış görünce bu filmi yapmak aklıma geldi” diye konuştu.

HEDEFİ CANNES FİLM FESTİVALİ

Kendi film şirketini kurduğunu ve çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Varlık, “Mecaz Film, isimli bir şirket kurdum. Spor Bakanlığı ile Üniversiteler Spor Ligi Finallerinin videolarının yönetmenliğini yapıyorum. Hedefim, son kurmaca kısa filmim  ‘Gez, Göz, Arpacık’ ile Cannes Film Festivali seçkisine girebilmek. Tamamladığım iki  tane uzun metraj film senaryom var, ‘Kardelen’ ve ‘Demir Yıldız’ isimli. Kardelen’i ilk uzun metraj filmim olarak çekmeyi düşünüyorum. Zamanı kestiremiyorum, ama çok uzak olmadığına eminim” dedi.