Geleceğin diplomatları Yaşar’da eğitim aldı

Dünyanın dört bir yanından öğrencilerin ilgi gösterdiği programda, Avrupa ve Akdeniz bölgesinin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutu incelendi.

Avrupa-Akdeniz Stratejileri Yaşar’da tartışıldı

Yaşar Üniversitesi’nin, İtalya merkezli Avrupa-Akdeniz Yüksek Çalışmaları Enstitüsü (IASEM) ve İzmir İtalyan Konsolosluğu ile ortak düzenlendiği “Avrupa-Akdeniz Stratejileri” konulu yaz okulu gerçekleştirildi. Eğitimde, IASEM yetkilileri ve Yaşarlı akademisyenlerin yanı sıra İtalya’nın İzmir Konsolosu Igor Di Bernardini, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’ndan emekli büyükelçi Ertuğrul Apakan ile İzmir- İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak da konuşmacı olarak yer aldı.

DÜNYA ÖĞRENCİLERİ YAŞAR’DA BULUŞTU

Dünyanın dört bir yanından öğrencilerin ilgi gösterdiği programda, Avrupa ve Akdeniz bölgesinin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutu incelendi. Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirilen yaz okuluna İtalya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Tunus, Gürcistan, Suriye, Azerbaycan, Ukrayna, Nijerya gibi çeşitli ülkelerden özenle seçilmiş uluslararası alanda faaliyet gösteren geleceğin diplomat adayı öğrenciler katılımcı olarak yer aldı. Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin Güney’in koordinatörlüğünü üstlendiği yaz okulunda, katılımcılar, Yaşar Üniversitesi’nin yanı sıra Milan Katolik Üniversitesi ve Messina Üniversitesi’nden konularında uzman profesörlerden ders alma şansı buldu.

italya (2)

İZMİR KONSOLOSU DERS VERDİ

İtalya’nın İzmir Konsolosu Igor Di Bernardini, öğrencilere ilk dersi verdi. Bernardini, iki ülkenin tarihi ve ticari geçmişine değinirken Levanten kültürünün Türkiye ile İtalya arasındaki güçlü dostluğun en önemli etkenlerinden olduğuna dikkat çekti. Bernardini, iki toplumun son yıllarda birbirini daha yakından tanımasıyla ticaret hacminin arttığına da dikkat çekti.

italya (1)
Yaşar Üniversitesi’nin, İtalya merkezli Avrupa-Akdeniz Yüksek Çalışmaları Enstitüsü (IASEM) ve İzmir İtalyan Konsolosluğu ile ortak düzenlendiği “Avrupa-Akdeniz Stratejileri” konulu yaz okulu gerçekleştirildi. İtalya’nın İzmir Konsolosu Igor Di Bernardini, öğrencilere ilk dersi verdi.

TİCARET HACMİ DOSTLUKLA İKİYE KATLANDI

İzmir-İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak ise 10 yıl önce 12 milyar dolar olan iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin neredeyse iki katına çıkarak günümüzde 21 milyar dolar seviyesine ilerlediğine dikkat çekti. Akdurak, Türkiye’yi yılda ortalama 750 bin İtalyan turistin ziyaret ettiğini, bunun 150 bininin ise İzmir’e geldiğini söyledi. Akdurak, eğitim kurumları ve ulaşım ile iletişimin iki ülke arasındaki ilişkileri bambaşka boyutlara getirdiğini ifade etti. Akdurak, Ankara Anlaşması maddelerine uygun olarak vizenin kalkması halinde ise ilişkilerin daha da ilerleyeceğini vurguladı.

Dünyanın dört bir yanından öğrencilerin ilgi gösterdiği programda, Avrupa ve Akdeniz bölgesinin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutu incelendi.
Dünyanın dört bir yanından öğrencilerin ilgi gösterdiği programda, Avrupa ve Akdeniz bölgesinin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutu incelendi.

Amacı, stratejik olarak, Avrupa-Akdeniz bölgesindeki  ekonomik etkileşimlerin politik eylemlerini ve ortak kültürel paylaşımların önemini ortaya koymak olan yaz okulunda, İtalyan ortaklığı sayesinde, öğrenciler bölge hakkında daha detaylı bilgi sahibi olma fırsatı yakaladı. Hafta boyunca bölgedeki ticari fırsatlar, Avrupa’da gelişen ekonomik kriz, Kıbrıs sorunu, göçmenlik ve mültecilik, Kuzey Afrika’nın ekonomik gelişimi ve Arap baharı gibi konular incelemeye alındı. Yaz okulu sayesinde, katılımcılar, kariyerlerine geleceğin politika belirleyicileri olma yolunda büyük katkıda bulundu.