Film kısa, hikaye ‘Sınırsız’

Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencisi Ekin Düven, Suriyeli mülteci Ahmet’in İzmir’deki yaşamını kısa filme çekti. 3 sene önce ailesiyle birlikte vatanını terk ederek İzmir’e sığınan Suriyeli genç adam, ‘Sınırsız’ ismi verilen filmde avukat olma hayallerinden vazgeçerek nasıl tezgahtar olmak zorunda kaldığını anlatıyor.

ONLARI GÖRMEZDEN GELMEYİN

İzmir’de yaşayan bir üniversite öğrencisi olarak gün boyu karşılaştığı Suriyeli vatandaşları görmezden gelemeyerek onların yaşamlarını anlatan kısa bir film çekmeye karar verdiğini anlatan Ekin Düven, “Üniversite bitirme projesi olarak hazırladığım, yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiğim kısa filmde başrolü Suriyeli mültecilere vermek istedim. Her gün İzmir’in en işlek caddelerinde rahatlıkla karşılaşabileceğimiz ancak çoğu kez görmezden geldiğimiz bu insanların yaşam öykülerini kendi ağızlarından vermek ve ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını göstermeye çalıştım Bir arkadaşım vasıtasıyla tanıştığım Suriyeli Ahmet’in öyküsü de beni derinden sarstı” dedi.

BASMANE ADETA KÜÇÜK ŞAM

Hukuk fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisiyken ailesiyle birlikte Suriye’den kaçarak İzmir’e kalıcı olarak yerleşen genç adamın Basmane’de tezgahtarlık yaparak yaşamını sürdürmeye çalıştığını belirten Düven, 8 dakika süren kısa filminin hikayesini şöyle anlattı:

“Filmde 3 ana karakter mevcut. Bunlardan birini Suriyeli Ahmet oynuyor. Diğer iki oyuncumuz ise Türk ancak onlar da iki Suriyeli vatandaşı canlandırıyorlar. Anne, babası, eşi ve çocuğuyla Pınarbaşı’nda yaşayan Ahmet filmde, İzmir’e gelme süreçlerini kendi çektiği kamera görüntüleriyle izleyiciye aktarıyor. Bir kardeşinden yıllardır haber alamadıklarını açıklayan Ahmet, avukat olmayı hayal ederken Basmane’de nasıl tezgahtarlık yapmak zorunda kaldığını anlatıyor. Basmane esnafıyla geçen diyalogların da verildiği filmde kısa sürede Türkçe öğrenen Ahmet, küçük Şam’a benzettiği Basmane’de bir gününün nasıl geçtiğini de paylaşıyor. Kısacası Ahmet kendi hikayesini tüm içtenliğiyle izleyiciye anlatıyor. Senaryonun kurgulandığı diğer sahnelerde ise iki Türk oyuncu arkadaşımız Türkiye’den Almanya’ya gitmeye çalışan iki mülteci kardeşi canlandırıyor. Filmde Ahmet ve bu iki kardeşin yolları ise ilginç bir şekilde kesişiyor.”

RAKAMLARLA SURİYELİ MÜLTECİLER

-Türkiye’de kayıtlı 2,2 milyon Suriyeli var. Yüzde 54’ü 18 yaşın altıdaki çocuk ve gençlerden oluşuyor.

-4 yıl içinde 200 bin Suriyeli çocuk dünyaya geldi.

-Suriyeliler için 7,6 milyar dolar harcandı.

-İzmir’de, son 1 yıl içerisinde ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçarak Ege bölgesi üzerinden Avrupa ülkelerine geçmek isteyen 25 bin 900 göçmen yakalandı. Göçmenlerin kaçmalarına yardımcı olan 841 organizatör jandarma tarafından yakalandı.

-Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütüne göre, bir milyon 573 kişinin yüzde 80’inden fazlası, çoğu Midilli üzerinden olmak üzere Yunanistan’a geldi. Türkiye’den Yunanistan’a 844 bin kişi gitti.