Ev kazaları can alıyor

Çocuklar evlerinde güvende değil

Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl ortalama 2 bin 500 çocuk ev kazalarında hayatını kaybediyor

Her yıl ev kazalarında hayatını kaybeden çocuk sayısı, lösemi ve menenjit gibi hastalıklara bağlı olarak yaşamını yitiren çocuk sayısından daha fazla. Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl ortalama 2 bin 500 çocuk ev kazalarında hayatını kaybediyor.

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigortacılık Programı Öğretim Görevlisi Feryal Sarıkaya, evlerimizin sanıldığı kadar güvenli ortamlar olmadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de trafik kazaları ya da iş yeri kazalarından korunmak için önlemler yasayla zorunlu tutulmuş ve kontrol mekanizması kurulmuştur. Ancak ev kazalarına karşı böyle bir önlem bulunmamaktadır. İnsanlar yalnızca telkin yoluyla ya da okullarda ve sosyal medyada yapılan eğitimlerle bilinçlendirilmeye çalışılıyor. Oysa ev kazaları her yıl binlerce vatandaşımızın hayatlarını kaybetmesine neden olmaktadır. Özellikle 0–6 yaş grubu çocuklarda ev kazaları, çeşitli yaralanmalar, sakatlanmalar hatta ölümlerle sonuçlanmaktadır. UNICEF’in 2003 yılındaki araştırmasında kazaya uğrayan 0-6 yaş arası çocuklarda en fazla rastlanan kaza tipinin yüzde 63 oranında düşmeler, yüzde 16 yanıklar, yüzde 7 araba kazaları ve yüzde 4 ile zehirlenmeler olduğu saptanmıştır.”

Feryal Sarıkaya
Feryal Sarıkaya

Rakamlar korkutuyor

Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Feryal Sarıkaya, kazaların yüzde 30’unun evlerde meydana geldiğini belirterek, oluşan kazalarda çocukların daha fazla zarar gördüğünün altını çizdi.  Sarıkaya ev kazalarıyla ilgili çarpıcı rakamlar verdi:

“Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre, son 5 yılda  120 bin çocuk ev kazası sonucu hastanelere müracaat etmiş ve her yıl ortalama 2 bin 500 çocuk ev kazalarında hayatını kaybetmektedir. Her yıl lösemi ve menenjit gibi hastalıklar nedeni ile ölümlerden daha fazla çocuk ev kazaları nedeniyle kaybedilmektedir. Dünyada da durum farklı değil. İngiltere’de her yıl 2 milyon 600 bin ev kazası meydana geliyor ve her yıl bu kazalara bağlı olarak 4 bin kişi hayatını kaybediyor.’’

Kaza geliyorum demez

Vatandaşların ev kazalarına karşı önlem alması gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, maddi kayıpların ve özellikle meydana gelebilecek yaralanmalarda tedavi giderlerinin karşılanması noktasında sigortalanmanın çok önemli olduğunu belirtti. Sarıkaya şunları söyledi:

“Kazalarla her an her yerde karşılaşabiliriz. Bu aşamada Türkiye’de ve tüm dünyada sigorta teminatının ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Konut poliçeleri içerisinde verilen sorumluluk sigortaları ya da ferdi kaza sigortaları tam bu noktada oluşacak kayıplarımızı bir nebze olsun karşılayabileceğimiz, kendimizi güvende hissetmemizi sağlayacak sigorta seçenekleri olarak değerlendirilebilir. ” dedi.

Ev kazalarına basit önlemler

Kendimizi rahat ve güvende hissettiğimiz evimiz, sevdiklerimiz için yaralanmalara hatta ölümlere neden olabilecek kazalara ortam hazırlayabilir. Bu kazaları en aza indirmek için basit ama etkili tedbirler alınabilir.

  • Halı ve kilimler bulundukları yerlere sabitlenmeli
  • Prizler ve elektrik kabloları açıkta bırakılmamalı
  • Banyo ve mutfak zeminleri her zaman kuru tutulmalı
  • Kibrit ve çakmak gibi tutuşturucu aletler çocuklardan uzak tutulmalı
  • Delici ve kesici aletler kilitli dolaplarda saklanmalı
  • Balkon ve pencerelere korkuluklar takılmalı
  • Sivri köşeler ve kenarlar kapatılmalı
  • Balkon ya da pencere önlerinde sandalye veya koltuk konulmamalı
  • Temizlik maddeleri çocukların ulaşabilecekleri yerlerde bırakılmamalı
  • Elektrikli cihazlar kullanılmadıkları zaman fişten çekilmeli
  • Kolay ulaşılabilir yerlerde yangın tüpü bulundurulmalı

no images were found