Elmasoğlu Yaşarlı öğrencilerle buluştu

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, Türkiye’deki iş kadınlarının başarılı olabilmesi için ataerkil sistemden sıyrılıp sektörde daha fazla yer tutması gerektiğini söyledi.

 İş dünyasının temsilcilerini Yaşar Üniversitesi öğrencileriyle buluşturan “Aile İşletmeleri ve Girişimcilik” seminerlerinin konuğu olan EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, lisansüstü ve doktora öğrencilerine kadınların aile şirketlerindeki rolünü anlattı.

 Hazırladığı sunumla, aile şirketleri ve kurumsallaşma konularında tecrübelerini aktaran Elmasoğlu, her bölümüyle kurumsallaşmasını tamamlamış olan şirketlerde mutlaka o şirketin bir aile konseyi ve anayasası bulunduğuna dikkat çekti.

elmasoglu-yasar-li-genclerle-bulustu

 Şirketlerin sürdürebilirliğinin sağlanması için yönetimlere eş, dost ve akrabaların atanmaması gerektiğini ifade eden Elmasoğlu, “Yaşamını sürdüremeyen aile şirketlerine baktığımızda profesyonelleşmeden uzak bir yönetim anlayışının benimsendiğini görüyoruz. Birinci ve ikinci kuşak patronların yaşatmaya çalıştığı kurumların gelecek nesillerde varlığını sürdürebilmesi için icracı noktalarda profesyonellerin, ortaklarının ise yönetim kurulu üyelikleri pozisyonunda bulunması gerekir” dedi.

 Aile şirketlerinde çoğu zaman üçüncü kuşak temsilcilerinde sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Elmasoğlu, “Genellikle dedesinden ve babasından sonra yönetime geçen büyük aile şirketlerinde üçüncü kuşaktan sonra bir yavaşlama ve duraklama meydana geliyor. Bundaki en büyük neden ise üçüncü kuşakta yönetici olacak kişinin hayatında başka bir kurum içinde mesai harcamamasından kaynaklanıyor. Biz aile şirketi yöneticileri bu yüzden bizimle çalışacak olan aile fertlerimizi iş hayatına başlamadan önce farklı bir kurum içinde çalışmasına özen gösteriyoruz” dedi.

 Türkiye’de hala kadınların iş dünyasındaki yerinin istenilen seviyede olmadığını kaydeden Elmasoğlu, bizler istatistik olarak çok gerilerdeyiz. Sayımızı arttırmak için ataerkil sistemden sıyrılıp iş çevrelerinde daha fazla yer tutmamız gerekiyor. Bunun için kadınlara daha fazla şans tanınmalı. İş hayatında var olmak için erkeklerden daha fazla çalışmamız gerekiyor” diye konuştu