Ege’ye Arap turist fırsatı

Avrupa Birliği’nin (AB) Schengen vizesi başvuru sistemini sertleştirmeye yönelik adımlar atması, yüksek harcama yapmalarıyla dünya turizminin gözdesi olan Arap turistleri de etkileyecek. Schengen vizesinin zorlaşmasıyla birlikte Avrupa’ya tatile giden Arap turistlerin Türkiye’ye yönelebileceğini belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, “Türkiye ve özellikle Ege turizminde yüksek bir talep artışı söz konusu olabilir” dedi.

ZENGİNİ AVRUPA’YA ORTA GELİRLİSİ TÜRKİYE’YE GELİYOR    

Doç. Dr. Gökçe Özdemir, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Paris’teki Charlie Hebdo saldırısından sonra Avrupa Birliği ülkelerinin farklı uygulama ve bakış açıları geliştirdiğini, bu uygulamaların da Türkiye turizmine mutlaka yansıyacağını söyledi. 22 ülkeden oluşan Arap dünyasının 2,8 trilyon dolar dolar ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu ve ortalama gelirinin 16 bin doları bulduğunu belirten Yaşar Üniversitesi akademisyeni, AB kısıtlamalarıyla Türkiye turizminde yaşanabilecek olası senaryoları anlattı. Avrupa’ya yüksek gelir grubundaki, Türkiye’ye ise orta gelir grubundaki Arap turistin geldiğine dikkat çeken Özdemir, Ortadoğu ülkeleri için uluslararası seyahat destinasyonları arasında Avrupa’nın yüzde 46’lık bir orana sahip olduğunu söyledi.

 Doç. Dr. Gökçe Özdemir-Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Gökçe Özdemir-Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı

ARAPLARA ÖZEL TURİZM PAKETİ OLMALI

Arap ülkelerinden Avrupa’ya tatile giden turistlerin Schengen vizesinin zorlaşmasıyla birlikte Türkiye’ye yönelebileceğini belirten Özdemir şöyle konuştu:

“Uzun süreli ve çoklu girişe imkan veren vizelerin çok ender verilmesi, vizenin temininin uzun sürmesi ve vize maliyetlerinin yüksek olması Orta Doğu ülkelerinden Avrupa’ya ziyaret etmek isteyen turistler için zaten kısıtlayıcı bir faktördür. Avrupa turlarında paket olarak çok destinasyonu ziyaret edebilmeleri Arap turistlerin Avrupa’yı tercih etme nedeniyken gelen kısıtlamalar bu avantajı ortadan kaldırabilir. Bir de yeni Schengen vize uygulamalarındaki değişiklik, istenen belgelerin artması iş seyahati yapacaklar için değil ama tatil planlayan pek çok kişi için caydırıcı etki yaratabilir. İş seyahati yapan kişilerin ise zamanında seyahat edememesi iş bağlantılarının zayıflamasına neden olabilir. Bu durumda Türkiye ve özelikle Ege turizminde bir talep artışı söz konusu olabilir. Schengen vizesi ile ilgili muhtemel değişiklikler Türkiye için bir fırsat olarak görülmeli; zengin Arap turistlerin Türkiye’ye çekilmesi için Arap ülkelerine özel pazarlama iletişim uygulamaları geliştirilmelidir. Bu durumda tatillerini planlayan turistler için Türkiye ve özelikle Ege turizminde bir talep artışı söz konusu olabilir. “

GEÇEN YIL 161 BİN 625 ARAP TURİST TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ

2014 yılında 36 milyon 837 bin 900 kişi ziyaret etti. Bu dönemde Türkiye’ye, Arap ülkelerinden gelen yabancıların toplam sayısı ise 161 bin 625 oldu. Ülkemizi ziyaret eden Arap ülkelerinde ilk sırayı 55 bin 401 kişiyle Irak, ikinci sırayı 23 bin 455 kişiyle Libya ve üçüncü sırayı 11 bin 859 kişiyle Cezayir aldı. Arap turist sayısı ülkemize gelen toplam turist sayısının ancak 0,43’ünü oluşturdu.

İZMİR’DE DE SAYI AZ

İzmir’e ise 2014 yılında 1 milyon 294 bin 3461 yabancı turist gelirken bunlardan yalnızca 5 bin 705’i Arap turistlerden oluştu. İzmir’e, Arap ülkeleri arasında en fazla turist bin 355 kişiyle Fas’tan geldi. Fas’ı, 974 kişiyle Suriye, 854 kişiyle ise Lübnan izledi. Bir yılda kente gelen toplam Arap turist sayısının, Almanya’dan bir ayda gelen turist sayısından az olması ise dikkat çekti.