Dünyanın geleceği için İzmir’de buluştular

Bu yıl 30’dan fazla ülkeden 312 genç katılımcıyı buluşturan, Avrupa Gençlik Parlamentosu’nun 78. Ulusal Oturumu Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen törenle başladı. İzmir’de ilk kez düzenlenen ve ‘demokrasi’ temasıyla 10 gün boyunca sürecek etkinlik kapsamında Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ilişkileri, Ukrayna ve Ortadoğu’da devam eden karışıklıklar, iklim değişikliği, ifade özgürlüğü gibi konular genç Avrupalılar tarafından ele alınacak.

Yasar AGP (3)

Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Gençlik Parlamentosu’nun açılış törenine Avrupa Gençlik Parlamentosu Direktörü Krista Simberg, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, İstanbul İngiliz Konsolosluğu Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage, Avrupa Gençlik Parlamentosu yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Yasar AGP (1)

Gelecekte Avrupa Parlamentosu’nda görev almaları beklenen 312 gence seslenen Krista Simberg, uluslararası bir anlayışa sahip Avrupa Gençlik Parlamentosu’nda görev alan gençlerin açık fikirli ve takım çalışmasına uyumlu kişiler olarak da kendilerini yetiştirebildiklerini söyledi.

 

Avrupa Gençlik Parlamentosu Direktörü Krista Simberg
Avrupa Gençlik Parlamentosu Direktörü Krista Simberg

AVRUPA MÜLTECİLERİN DE UMUDU

Törende konuşan Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, “Demokrasi beraber yaşama sanatıdır ve demokrasi mücadelesi hiçbir zaman bitmeyecek bir mücadeledir. Akdeniz’de son iki haftadır ölen 2 binden fazla mültecinin de beklentisi Avrupa’nın demokratik ülkelerinin birinde yaşayabilmekti. Demokrasi hayaliyle yaşayan bizler sadece kendimizi değil tüm dünyanın insanlarını düşünmeliyiz. Maalesef tamamen demokratik bir dünyada yaşamıyoruz. Ancak ne zor olsa da demokrasinin yayılması için daha çok çalışmalıyız” dedi.

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu
Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu

TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ AB’YE KATKI SAĞLAYACAK

Rafe Courage ise Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini değerlendirdi. Courage, “Bu etkinlik, Avrupa Birliği politikaları konusunda tutkulu ve farkında olan gençlerin bir araya geldiği eşsiz bir etkinlik. AB’nin çekirdeğini oluşturan temel özgürlük ve insan haklarından herkesin yararlanmasını diliyoruz. AB’ye tam olarak entegre olmuş bir Türkiye AB’den fayda sağlamanın yanı sıra birliğin refahına ve güvenliğine de katkı sağlayacaktır” dedi.

İstanbul İngiliz Konsolosluğu Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage
İstanbul İngiliz Konsolosluğu Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage

Komite çalışmaları sırasında oluşturulup genel kurula getirilecek taslaklar ise konferanstan sonra Avrupa Parlamentosu ve ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlara sunulacak. Avrupa’nın dört bir yanından İzmir’e gelen gençler 10 gün boyunca sağlık, kadın hakları, çevre, küresel ısınma, eğitim gibi genel konular ve Türkiye’nin AB’ye üyeliği gibi konuları tartışacak.