Dünya yazarları İzmir’de

Türk ve dünya yazarları Yaşar’da buluştu

Yaşar Üniversitesi, British Council ve Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali işbirliği ile gerçekleştirilen “Edinburgh Dünya Yazarlar Konferansı” 27-28 Şubat tarihleri arasında Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlendi. Günümüz edebiyatının fotoğrafını çekmek için tüm dünyadan yazarları bir araya getiren uluslararası konferans Yunan yazar Panos Karnezis, İskoç yazar Denise Mina ile  Türk yazarlar  İnci Aral, Sema Kaygusuz, Şebnem İşigüzel ve Murat Uyurkulak’ı İzmir’de buluşturdu.

YASAR-Edinburg

15 ülkede düzenleniyor

Bir yıl boyunca dünya çapında 15 ülkede düzenlenen “Edinburgh Dünya Yazarlar Konferansı” serisinin Türkiye ayağına Yaşar Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Konferansın açılışına Birleşik Krallık Başkonsolosu ve Türkiye, Orta Asya ve Güney Kafkaslar Ticaret ve Yatırım Bölümü Başkanı Leigh Turner, British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.

Fikirlere açık bir kent

‘Ulusal Bir Edebiyat’ ve ‘Romanın Geleceği’ temalarının işlendiği konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack, İzmir’in fikirlere açık bir kent olduğunu söyledi. Jack, “İzmir, fikirlere o kadar açık bir şehir ki; hem epik şair Homeros’un hem de Yorgo Seferis’in evi olmuştur. İzmir, hem Atilla İlhan’ın hem de Sezen Aksu’nun memleketidir. Yaşar Üniversitesi’nin destek verdiği bu etkinlik sayesinde yaratıcılığa değer veren herkes fikir alışverişinde bulunabilecektir” dedi.

YASAR-Edinburg

Türkiye Londra Kitap Fuarı’nda

Türkiye’nin önümüzdeki Nisan ayında British Council tarafından gerçekleştirilecek Londra Kitap Fuarı’nda odak ülke olacağını hatırlatan Margaret Jack, “Dünya yayıncılarını ve yazarlarını bir araya getirecek olan fuar eserlerini İngilizce yayımlamak isteyen yazarlar için büyük olanak sağlayacak. Türkiye’den 20 yazar bu fuara katılacak” şeklinde konuştu.

Edinburgh Dünya Yazarlar Konferansı’nın  İzmir ayağında iki ana temaya ek olarak “Edebiyat Çevirisi ve Sınırlar Ötesi Okur Kitlesi” ile “Yazar Adaylarına” başlıklı iki ek oturum da yer aldı.

Kutu kutu kutu

Ağustos 2012’de Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali sırasında dünyanın 50 ünlü yazarının katılımıyla 65’incisi düzenlenen Edinburgh Dünya Yazarlar Konferansı ile başlayan buluşmalar serisi bu yıl İzmir’den başka Berlin, Cape Town, Toronto, Kahire,  Pekin, Brüksel, Lizbon, Kuala Lumpur, St.Malo  gibi şehirlerde düzenlenecek. Konferanslar serisi daha fazla yazarın edebiyat ve günlük hayatla ilişkisi konularında görüşlerini paylaşma fırsatı yaratacak.

Yazarlar konferansı şöyle değerlendirdi:

sebnem-isiguzelŞebnem İşigüzel

“Şahane bir dinleyici kitlesi vardı. Dinleyici kitlesi o kadar etkindi ki bu beni çok mutlu etti. Dünyada her zaman iyi edebiyatın, iyi bir yazarın yeri vardır. Ama bu tür etkinlikler yazarların kendilerini gösterebilmeleri için iyi bir fırsattır. Edebiyata verilen her türlü destek bence çok kıymetli.”

 

Panos-Kamezis
Panos Karnezis

Bu konferansta olduğu gibi yurtdışında çevrilen kitaplarım hakkında konuşmak ilgimi çekiyor. Yeni ülkeler romanlarım için ilham kaynağı oluyor. Örneğin ilk romanım Anadolu’da geçiyordu.”


inci-aral
İnci Aral     

Bu tür konferanslar hem yazarlar hem de okuyucu kitlesi açısından çok yararlıdır. Yurt dışından yazarlar birbirlerini tanıma fırsatı yakalar. Fikirlerini ortaya koyarak zenginleşirler. Bu konferansta da bunu yaşıyoruz.”