Çocuk istismarı gerçeği tartışıldı

Toplumda büyük nefret uyandıran çocuk istismarı Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta bir kez daha gündeme getirildi

 Selçuk Yaşar Kampüsü Konferans Salonu’nda  Avrupa Genç Hukukçular Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen etkinliğe  İzmir Eski Milletvekili Canan Arıtman, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ruhan Erdem, Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Burcu Demren Dönmez ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Timur Demirbaş katıldı.

   Çocukların hayatı kararıyor

 Son olarak çocukların cinsel istismarına müebbet hapis önerisi içeren kanun teklifini sunmasıyla gündeme gelen  ve “Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği”ni kuran  İzmir Eski Milletvekili Canan Arıtman,  Türkiye’de çocukların her türlü şiddete maruz kaldığına dikkat çekti. Arıtman; “Çocuklarımız küçük yaşlarda şiddete maruz kalıyor. Fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan küçük çocukların hayatları kararıyor. Cinsel istismar çok az konuşulan ve görmezden gelinen bir konu. Bu konudaki çalışmalar çok az. Çocuklar, pornografi ve çocuk ticareti yüzünden büyük tehdit altında. Onların yaşam kalitesi yükseltebilmek için elimizden geleni yapmalıyız. Onların özel hakları sonuna kadar korunmalı, zarar verecek şeylerden kaçınılmalı. Cinsel taciz ve karşısındaki çocuğun geleceğiyle oynamak insan onuruna yakışacak davranışlar değil. Bu işkencedir ve sağlığa zararlıdır, ölümle bile sonuçlanabilir. Bunların yaşanmaması için tüm caydırıcı güçleri kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

 Suç işlemek bağımlılık haline geldi

 Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhan Erdem,  hadım cezasının yerine sorunun temeline inilmesi gerektiğini ifade ederek,  “ Suç işleyenlerin çoğunun, geçmişinde mağduriyetlik yaşadığı görülür. Bu insanlar için suç işlemek eğilim haline geliyor. Bunu yok etmek için sorunun kaynağına inilmeli. Bu yüzden hadım etme cezasının kaldırılması gerekiyor;  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bile böyle bir ceza yöntemi yok” dedi.

 

 Çocuklar seslerini duyuramıyor

 İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Timur Demirbaş, Türkiye’de istismara uğrayan çocukların büyük çoğunluğuğnun yaşadıklarını anlatmaktan korktuğunu söyledi. Demirbaş,  cinsel istismar konusunda ifade edilemeyen durumların sıklıkla yaşandığı ve bu konuda araştırılan istatistiklerin hiçbir zaman gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti.

 Mağdurların korkmaması önemli

  Y.Ü.  Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Burcu Demren Dönmez de, “Mağdurların duruşma sırasında korkmaması önlenmeye çalışılıyor. Tanık ve sanığın birbiriyle göz temasından kaçınılıyor. Olayın bir de akli yönden zorluk çeken mağdurların kendilerini yeterince savunamaması kısmı var ki, bu da mağdur için büyük zorluklar getiriyor” diye konuştu.

 Haber : Hande Sönmez – İletişim Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi

no images were found